Cazul „elicopterelor produse la Criuleni” ar fi un nou atac raider. Proprietarul acuză procuratura

shadow
Miercuri, 01.07.2020 11:28   2406
Elicopterele depistate de forțele de ordine la Criuleni nu erau destinate vânzării și sunt doar niște machete folosite pentru teste, susține omul de afaceri Iurie Ceban, tatăl proprietarului hangarului.

Iurie Ceban califică acțiunile procurorilor și poliției în urma cărora au fost sechestrate machetele, iar feciorul și câteva persoane au fost reținute pentru 72 de ore, drept atac raider.

Producția de elicoptere presupune instalații și tehnologii performante

"În primul rând acolo nu era nici-un elicopter, ci niște machete. Este foarte curios cum procurorii au constatat că e vorba de elicoptere. În al doilea rând pentru a exporta astfel de aparate de zbor, așa cum pretind procurorii e nevoie de o sumedenie de certificate și documente. Noi însă testam acolo doar anumite componente pentru elicoptere. Producția de elicoptere presupune instalații și tehnologii performante", a declarat pentru mold-street.com, Iurie Ceban.

Omul de afaceri, care are înregistrate în Rusia împreună cu constructori ruși din domeniul aviației mai multe patente privind anumite componente folosite la producerea elicopterelor, spune că unele din ele deja sunt deja folosite la elicoptere din țări precum Germania.

Advertisement

"La noi însă în loc să ne ajute, sau măcar să se bucure că uite s-a găsit un moldovean deștept care inventează, dezvoltă o producție, oamenii sunt declarați contrabandiști etc." s-a arătat revoltat Iurie Ceban.

Ceban: Se încearcă distrugerea afacerii

El susține că de la Raculești, Criuleni, unde este amplasat hangarul, au fost sechestrate mai multe componente aflate în stadiu de testare, iar aceasta de fapt ar putea duce la distrugerea afacerii.

"Nu sunt la primul caz de acest fel. Anterior prin astfel de metode a fost distrus și Eventis (al treilea operator de telefonie mobilă în standard GSM din Moldova)", spune Iurie Ceban, care era unul dintre asociați.

Amintim că marți, 30 iunie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI a anunțat despre "documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activității ilegale a unui grup de persoane bine organizat, specializat în producerea elicopterelor Ka 26".

"Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii ”afacerii ilegale” sunt locuitori ai regiunii transnistrene", susține procuratura.

De notat că atât Iurie Ceban, cât și feciorul său Igor Ceban, care este proprietarul firmei Datadot SRL, care deținea hangarul, sunt cetățeni ai Republicii Moldova și locuiesc la Chișinău.

Procuratura susține că "pe acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal)", dar în acest articol din Codul penal se vorbește despre contrabandă, nu despre pregătirea contrabandei. Oportunitati