Reforma autorităților publice centrale a Guvernului Filip a lăsat Ministerul Agriculturii fără cadre

shadow
Sâmbătă, 04.07.2020 09:31   763
Insuficiența personalului în cadrul subdiviziunii financiar administrative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), constituie o carență esențială, se arată într-un raport de audit efectuat de Curtea de Conturi la acest minister la instituțiile subordonate..

Potrivit auditorilor acestă problemă a fost generată de reforma autorităților publice centrale din 2017, reformă promovată și implementată de Guvernul condus de actualul lider democrat Pavel Filip.

Au rămas fără 64% din personal

Astfel se constată că numărul de personal din cadrul subdiviziunii financiar administrative a Ministerului Agriculturii conform schemei de state a fost diminuat de la 25 de unități (cumulativ pe trei ministere ce au fost comasate în MADRM n.r.) până la 9 unități de personal sau cu 64%, deși volumul alocațiilor gestionat prin noul minister a rămas la același nivel.

Un an în urmă o situație similară se atesta la Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), care are în subordine 165 de instituții publice finanțate din buget și cel puțin 49 de entități fondate, la autogestiune, dar dispune doar de 14 funcții de contabili și economiști.

Advertisement

Însăși democrata Monica Babuc, când era ministră a Educației declara că în urma reformei autorităților publice centrale a rămas fără personal în direcțiile administrative și financiare, din care cauză se confruntă cu probleme în gestionarea activelor.

Funcționarii au 15.702 zile de concediu nefolosite

Cât despre auditul la MADRM, controlorii au mai depistat și acumularea unui număr semnificativ de zile de concediu anual nefolosite, astfel la doar 9 entități, numărul acestora la situația din 31.12.2019 constituia 15.702 zile.

Mai mult de jumătate din acestea (7.860 de zile) sunt la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, iar 3.386 zile la MADRM.

"Această situație determină un risc sporit de suportare a unor cheltuieli viitoare, care ar afecta buna execuție a bugetelor instituționale. Prin urmare este imperios ca MADRM și instituțiile din subordine să promoveze și să implementeze un management eficient al resurselor umane în vederea reducerii numărului de zile de concediu anual nefolosite și remedierea riscului de dezechilibru financiar potențial", se arată în Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) încheiate la 31 decembrie 2019.Oportunitati