Ce va fi cu amenzile aplicate pe timp de pandemie

shadow
Miercuri, 01.07.2020 06:45   1355
Judecătorii de la Curtea Constituțională (CC) au declarat, în ședința din 30 iunie, neconstituțional art. 76 (1) din Codul Contravențional în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a epidemiei de COVID-19.

„Se admit parțial sesizările. Se declară neconstituțional textul „de la 450” din art.76 prim, alin.(1) din Codul Contravențional. Până la modificarea textului din lege declarat necnstituțional, limita minimă a amenzii stabilite de către persoane fizice pentru comiterea contravenției prevăzute de art.76 prim alin.(1) din Codul Contravențional va fi egală cu limita minimă a amenzii prevăzute de art.34 alin.(2) din Codul Contravențional”, a declarat președinta CC Domnica Manole.

Constatările Curții Constituționale

Astfel, începând cu 30 iunie, ziua în care intră în vigoare Hotărârea Curții Constituționale, amenzile vor fi aplicate în baza art.34 aliniat 2 din Codul Contravențional. Acesta prevede că: "(1) Amenda este o sancțiune pecuniară, care se aplică în cazurile și în limitele prevăzute de prezentul cod. Amenda se stabilește în unități convenționale. O unitate convențională este egală cu 50 lei.
(2) Amenda se aplică persoanelor fizice de la una la 500 de unități convenționale, iar persoanelor cu funcție de răspundere – de la 10 la 1500 de unități convenționale."

Aminitim că potrivit prevederilor art.76 alin.(1) declarat neconstituțional: „(1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1.000 la 1.500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice”.

Advertisement

„Curtea a constatat că, în cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 unități convenționale și limita maximă de 500 unități convenționale nu îi acordă instanței de judecată posibilitatea de a aprecia proporționalitatea sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului, astfel încât să existe un echilibru corect între scopul legii contravenționale și mijloacele utilizate.

Pe de altă parte, în cazul persoanei juridice, amenda poate fi încadrată între limita de 1.000 unități convenționale și limita de 1.500 de unități convenționale. Curtea a observat că marja dintre limite este de 500 unități convenționale și că instanța de judecată poate individualiza amenda în funcție de fapta contravențională comisă. De asemenea, Curtea a reținut că modalitățile factuale de comitere a faptei prejudiciabile de către persoana juridică nu pot fi atât de variate ca în cazul persoanei fizice.

Prin urmare, Curtea a declarat neconstituțională limita minimă a amenzii aplicate persoanei fizice, care constituia 450 de unități convenționale, în caz de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Precizările Ministerului Afacerilor Interne

După ce Curtea Constituțională (CC) a stabilit că amenda de 22.500 de lei pentru nerespectarea regulilor epidemiologice este neconstituțională, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu mai multe precizări.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul „de la 450” din art.76/1 alin.(1) din Codul contravențional, dar nu a anulat amenzile aplicate în baza acestui articol, pentru încălcarea restricțiilor”, se precizează în reacția instituției.

Potrivit MAI, această decizie este mai mult legată de suma amenzilor minime și maxime pentru persoanele fizice.

De la mijlocul lunii martie, când a fost instituită starea de urgență poliția a sancționat sute de agenți economici, transportatori, oameni de afaceri și cetățeni de rând care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus.

În cazul persoanelor fizice sancțiunile pentru încălcarea măsurilor anti-COVID-19 ajungeau la 25.000 de lei, iar pentru cele juridice – până la 75.000 de lei, iar suma amenzilor aplicate a trecut de 43 de milioane de lei.Oportunitati