Un grup de moldoveni asambla clandestin elicoptere pentru statele CSI

shadow
Marţi, 30.06.2020 13:02   2420
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI, anunță despre documentarea, pe parcursul mai multor luni, a activității ilegale a unui grup de persoane bine organizat, specializat în producerea elicopterelor.

Aparatele de zbor, la aspect exterior identice modelului de elicoptere Kamov Ka-26, erau produse în condiții clandestine, urmând a fi exportate ilegal în statele din spațiul CSI.

Procurorii și poliția au efectuat percheziții la baza de producere, amplasată într-o localitate din raionul Criuleni, pe malul râului Nistru și la domiciliile persoanelor implicate pentru acumularea probatoriului necesar.

Majoritatea persoanelor implicate în procesul de producere și asamblare, inclusiv organizatorii și conducătorii ”afacerii ilegale”, sunt locuitori ai regiunii transnistrene.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru fapte de pregătire a contrabandei cu aparate de zbor, de către două sau mai multe persoane (art.248 alin.(5) Cod penal).

Advertisement

Perchezițiile descinse astăzi au constatat că, la moment, pe liniile de producere sunt peste 10 elicoptere, aflate la diferite etape de finisare, toate produse în lipsa actelor permisive necesare și documentelor de proveniență pentru piesele și utilajele folosite.

Reieșind din rezultatele perchezițiilor și primelor audieri, raportate la rezultatele măsurilor speciale de investigație, se va decide asupra statutului și măsurilor procesuale de constrângere aplicate atât în privința persoanelor implicate, cât și a bunurilor, corpurilor delicte.

Pentru aceste acțiuni, legislația Republicii Moldova prevede o pedeapsă de la 3 la 10 ani închisoare. 

Menționăm că elicopterul Kamov Ka-26 a fost produs în fosta Uniune Sovietică. Este un aparat utilitar, cu rotor dublu coaxial.

Kamov Ka-26 a intrat în producție în 1966. Au fost construite numai 850 de aparate de acest fel. Moldova deținea un parc de câteva zeci de aparate, o parte din care au fost scoase la vânzare în anii 2013-2014. Ka-26 a fost folosit și în scopuri militare, dar și de poliția din unele state.Oportunitati