Uniunea Europeană va acorda Moldovei o asistență de 100 milioane de euro

shadow
Marţi, 30.06.2020 08:45   592
UE va acorda Republicii Moldova o asistență financiară de 100 milioane euro pentru atenuarea impactului Covid-19 în țara noastră. Condițiile de acordare a banilor au fost agreate de Republica Moldova și Comisia Europeană, așa că în cel mai scurt timp, până la sfârșitul lunii iulie, banii vor ajunge în țară, anunță coaliția de guvernare. Banii se pare că vor merge pentru majorări de salarii și alocații.

Potrivit unui comunicatul comun al Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor, reprezentanții coaliției de guvernare au decis în ședința de luni, 29 iunie, că salariile medicilor se vor majora de câteva ori.

Majorarea salariilor cu 30% pentru lucrătorii medicali

În prima etapă, lefurile lucrătorilor medicali vor crește cu 30% de la 1 septembrie, iar ulterior, de la 1 ianuarie salariile angajaților în medicină vor fi majorate cu încă 30%. O altă majorare - de 40% - va veni în prima jumătate a anului viitor.

De unde se vor lua resursele necesare nu s-a specificat. De exemplu majorarea de la 1 aprilie 2020, cu 10% a salariilor pentru aproape 50 de mii de angajați din instituțiile medico-sanitare publice a necesitat alocarea a 300 de milioane de lei în 2020.

Advertisement

Astfel că o majorare cu circa 30% va necesita câteva sute de milioane lei chiar în acest an.

În același timp, fracțiunile parlamentare, premierul și președintele țării au convenit că în următoarea perioadă Guvernul va veni în Parlament cu rectificări la buget, care să permită creșteri de alocații și pe alte sectoare, cum ar fi infrastructura sau mediul de afaceri.

Prima casă a ajuns la numărul 6

Cât despre susținerea populației, coaliția de guvernare a decis lansarea programului Prima casă 6, în cadrul căruia angajații instituțiilor de forță vor primi compensații de 100% din valoarea locuinței, ceea ce înseamnă că dobânda va fi achitată integral de către stat pentru polițiști, militari, angajați ai CNA, SIS sau SPPS. 20 milioane de lei vor fi alocate din buget in aceste scopuri.

Fermieri vor primi și ei ajutor de la stat într-un an complicat: democrații și socialiștii au convenit majorarea fondul de subvenționare cu 100 milioane de lei. De notat că 2/3 din fondul de subvenționare pentru 2020 a fost aocat pentru plata subvențiilor restante din 2019.Oportunitati