Ce se ascunde în spatele „miracolului economic” anunțat de Dodon

shadow
Marţi, 30.06.2020 07:21   2342
După tradiționala întâlnire de luni cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministru, Ion Chicu, șeful statului Igor Dodon a făcut un anunț care pare ciudat în contextul în care întreaga lume se pregătește de ce e mai rău în economia mondială, urmare a pandemiei de SARS Covid-19.

El a declarat că încasările la buget au început să-și revină în Republica Moldova după șocul generat de epidemie, iar în iunie acestea sunt deja în creștere cu 270 de milioane de lei față de iunie anul trecut.

„Miracol economic”

„Acest fapt ne permite să revenim la implementarea proiectelor sociale și de infrastructură, inclusiv reparația drumurilor, aprovizionare cu apă și canalizare, susținerea sectorului agrar, business-ului mic și mijlociu, parcurilor industriale. Totodată, vom discuta cu Guvernul și despre dublarea salariilor tuturor lucrătorilor medicali, așa cum am convenit anterior”, a subliniat Igor Dodon.

Altfel spus, avem parte de un veritabil „miracol economic”, dacă să dăm crezare vorbelor șefului statului.

Datele Ministerului Finanțelor privind încasarea veniturilor bugetului de stat pe anul 2020 arată că, într-adevăr, până pe 28 iunie se atestă o creștere cu 274,5 milioane lei, adică cu peste 9% a veniturilor la bugetul de stat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

De ce au crescut încasările

Această creștere are și o explicație simplă. În primul rând. încă pe 23 martie 2020 Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie 2020.

Advertisement

Menționăm că, în primele trei luni ale acestui an, efectele pandemiei asupra activității economice au fost mai puțin vizibile, cu excepția ultimelor două săptămâni ale lunii martie 2020, după ce au fost instituită starea de urgență.

În consecință, pe 24 și 25 iunie 2020 încasările zilnice la bugetul de stat au constituit circa 388 milioane lei și 554 milioane lei, în timp ce media lunară până la aceste zile de abia ajungea la 120 milioane lei. 

Sursa: Ministerul Finanțelor

Al doilea factor care arată că nu e vorba de un „miracol economic” este volumul restituirilor de TVA și accize, care în luna iunie 2020 (până pe 28 iunie) a fost de doar 195 milioane lei, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2019 trecea de 285 milioane lei.

De exemplu, pe 26 iunie 2019 de la bugetul de stat au fost restituite agenților economici TVA și accize în valoare de 132 milioane lei, în timp ce pe 26 iunie 2020 – doar 14 milioane lei.

În plus, în luna iunie 2020 (până pe 28 iunie) a fost și cu o zi de lucru mai mult decât în iunie 2019. Astfel că veniturile medii zilnice în iunie au fost cu doar 3,6% mai mari decât în iunie 2019. 

Datele au fost prezentate inadecvat 

Fosta ministră de finanțe, Natalia Gavriliță, susține că felul cum președintele prezintă datele economice este inadecvat

„Datele trebuie comparate nu atât cu anul trecut, cât cu angajamentele din bugetul pentru 2020 și noi știm că în acest buget este un deficit bugetar de 16 miliarde de lei, care nu are surse de finanțare. De aceea, chiar dacă vin aceste încasări în bugetul de stat din impozitele antreprenorilor, cheltuielile sunt de fapt planificate pentru o sumă mult mai mare. Să te lauzi cu proiecte preelectorale de infrastructură în plină pandemie, când agenții economici dau faliment, activitatea economică este redusă, se pierd locurile de muncă, în lipsă de programe de susținere a locurilor de muncă, a agenților economici și a cetățenilor, mi se pare lipsă de responsabilitate”, spune Natalia Gavriliță, citată de Europa Liberă.

Datele Ministerului Finanțelor mai relevă că în perioada 1 ianuarie –  28 iunie 2020 încasările la bugetul de stat au fost cu peste 550 milioane lei mai mici decât în aceeași perioadă a anului 2019.

Iar dacă am compara cu prognoza inițială a Guvernului privind o creștere cu 9-10% a încasărilor la buget, apoi scăderea încasărilor este una chiar mult mai semnificativă, iar greul abia începe. 

Mai adăugăm că într-adevăr se atestă o relativă restabilire a activității economice, doar că aceasta este încă una firavă.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati