Cine este proprietarul în acte al rețelei de magazine sociale Merișor, afiliate Partidului Șor

shadow
Luni, 29.06.2020 15:26   5699
Rețeaua de magazine sociale „Merișor”, afiliată Partidului ȘOR, se va extinde cu încă 65 de noi magazine mobile și vor fi deschise alte 5 magazine staționare, astfel încât să ajungă la circa 200 de unități comerciale.

Extinderea rețelei este un răspuns la multitudinea de solicitări venite din partea cetățenilor din diferite regiuni ale țării, au anunțat într-un briefing Vitalie Cușnir, directorul rețelei de magazine sociale, și Violeta Ivanov, deputată din partea Partidului „ȘOR”.

Promisiuni și cifre contradictorii

Potrivit lui Cușnir, în cei cinci ani de activitate a magazinelor beneficiarii au economisit peste 20 de milioane de lei, datorită faptului că prețurile ar fi cu circa 20% mai mici. În același timp, încă la finele anului 2018, Partidul Șor anunța că potrivit unor calcule, în trei ani, oamenii ar fi economisit peste 50 de milioane de lei.

Totodată, Cușnir promite că în acest an vor fi deschise 12 depozite și un centrul de logistică, iar numărul angajaților va crește în acest an de la 500, cât sunt în prezent, la circa 800. Același număr de 800 angajați era anunțat încă la finele anului 2018, ceea ce denotă că de atunci numărul lor s-a diminuat cu 300.

Atât Vitalie Cușnir, cât și fosta deputată democrată Violeta Ivanov, nu au menționat de unde provin investițiile.

Advertisement

Cine este proprietarul în acte

Menționăm că rețeaua de magazine, aparține companiei Magazine Sociale SRL, deținută de Vitalie Cușnir și care realizează proiectul populist de deschidere a unei rețele de comerț cu orientare socială.

Firma Magazine Sociale SRL a fost înregistrată la Camera Înregistrării de Stat pe 10 octombrie 2016, în plină campanie electorală pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Fondator era Asociația Pentru Orhei, condusă de Ilona Șor, iar administrator – Alexandru Botnar.

Magazine pentru "coruperea alegătorilor"

Tot în campania electorală de atunci, candidata lui Ilan Shor, Inna Popenco, a fost exclusă din bătălia pentru prezidențiale pentru că a folosit în campanie bani nedeclarați la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit unei anchete RISE Moldova, Popenco a participat la „coruperea alegătorilor” prin distribuirea unor carduri de reducere la procurarea de produse în magazinele sociale, ce au început a se deschide în acea perioadă.

În vara anului 2018, firma ce are un capital social de doar 5.000 de lei, și-a schimbat fondatorul și managerul, acesta fiind omul de afaceri Vitalii Cușnir.

Magazine Sociale SRL a avut până în vara anului 2019 sediul juridic pe str. Tighina 12, la aceași adresă cu alte companii controlate de Ilan Shor, inclusiv Dufremol SRL care deținea cel mai mare lanț de magazine Duty Free. Acum adresa juridică este la Aeroport.

Potrivit datelor de pe pagina partidulsor.md, în prezent funcționează 48 de magazine sociale Merișor și 78 de puncte mobile.

De notat că, având o astfel de rețea de puncte comerciale și cu un astfel de număr de clienți, firma nu figurează în lista celor mai mari contribuabili din Moldova.

Proiectul inițiat, lansat acum trei ani în orașul Orhei de primarul condamnat Ilan Shor, este considerat un proiect electoral pentru a putea atrage mai ușor voturile pensionarilor pentru acest partid și liderul său.

Citiți și:

15 donatori ai Partidului Şor vor vericați de FiscOportunitati