Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 21 – 27 iunie 2020

shadow
Duminică, 28.06.2020 07:54   227
• Pe timp de pandemie a explodat exportul de alcool pur în UE și importul de lactate și zahăr. • [VIDEO] Noi promisiuni de la Dodon: dobânzi compensate la credite de 24 miliarde de lei. • Top 10 state de unde vin transferuri de bani: Israelul și Italia bat Rusia. • Detalii noi despre negocierea prețului de achiziție a energiei.

UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al Republicii Moldova: spre piața europeană sunt direcționate 64% din exporturile moldovenești, iar importurile reprezintă 50%. Pe timp de pandemie a explodat exportul de alcool pur în UE și importul de lactate și zahăr.

***

Acoperirea dobânzilor la împrumuturile noi, acordate din bugetul public pentru agenții economici, în sumă de 24 miliarde de lei, ar fi o măsură peste capacitatea de creditare a sistemului bancar. [VIDEO] Noi promisiuni de la Dodon: dobânzi compensate la credite de 24 miliarde de lei.

***

Dominația în creștere a dolarului american în finanțele internaționale înseamnă că problemele americane pot constitui rapid o amenințare pentru întreaga lume. Dependența de dolari face lumea vulnerabilă la șocurile din SUA?

***

În luna mai 2020 s-a atestat o creștere cu circa 25% a volumelor de mijloace bănești transferate din străinătate prin intermediul băncilor licențiate în favoarea persoanelor fizice.

Advertisement

Top 10 state de unde vin transferuri de bani: Israelul și Italia bat Rusia.

***

Fosta rafinărie de petrol a lui Gabriel Stati poate deveni subzonă economică liberă.

***

A fost inspectat mersul lucrărilor de construcție la un drum de importanță națională și la un drum de ocolire a unui sat. Unele lucrări au început încă în anul 2015 și este puțin probabil să fie gata măcar în acest an. Cine și de câți ani repară drumurile inspectate?

***

Scandal financiar de amploare: unul dintre cei mai mari procesator de plăți electronice din lume nu găsește banii, care ar fi trebuit să fie în conturile din Filipine. De pe conturile unui gigant german au dispărut aproape 2 miliarde de euro.

***

Primarul de Bălți ar fi fost anunțat din nou în căutare pe teritoriul Federației Ruse. În listă apar și alte nume de politicieni și afaceriști. Cine dintre politicienii și afaceriștii moldoveni este dat în căutare de Rusia?

***

Grupul Premier Energy a făcut publice detalii despre etapele procesului de derulare a concursului de achiziție a energiei electrice, desfășurat în perioada 11 februarie – 22 iunie 2020. Detalii noi despre negocierea prețului de achiziție a energiei.

***
Teme:

Oportunitati