Noi interdicții impuse de Comisia de Sănătate Publică: de la bâlciuri, la jocuri și picnic

shadow
Duminică, 28.06.2020 06:47   1041
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis să interzică activitatea zonelor de agrement incluse în codul CAEM 93.21 – Bâlciuri și parcuri de distracții.

Decizia a fost luată la propunerea directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, ca urmare a analizei situației epidemiologice actuale.

De la curse mecanice, atracțiuni pe apă, la jocuri, expoziții și picnic

Potrivit Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei (CAEM), clasa 93.21 menționată în decizia CNESP, include activități ale bâlciurilor și parcurilor de distracții.

"Sunt incluse activitățile de exploatare a unei varietăți de atracții, cum ar fi cursele mecanice, atracțiuni pe apă, jocuri, expoziții, expoziții tematice și terenuri pentru picnic", potrivit Clasificatorului. 

CNESP precizează că "în dependență de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID–19, măsurile restrictive vor fi revizuite".

Totodată comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică au fost obligate să asigure, revizuirea tuturor hotărârilor/dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică a Republicii Moldova.

Advertisement

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Premierul și lanul de levănțică

Totul s-ar fi întâmplat după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu aglomerația din mijlocul unui lan de levănțică.

Premierul Ion Chicu a făcut și o postare pe Facebook, în care a venit cu un mesaj către cetățenii care vizitează sesiunile foto a unor persoane în lanurile de levănțică pe timpul stării de urgență în sănătate publică.

„Despre noi, moldovenii… Nu „v-atingem nici c-o floare”. Și nici cu amenzi, că deja nu mai avem dreptul…

Dar când unii din voi veți fi internați în stare gravă la spital – arătați medicului pozele cu levanțică. Medicii de care noi, mioriticii, ne batem joc, vor aprecia „frumosul” din noi.

Sunt sigur, că majoritatea pasionaților chiar în lanul de levănțică se plâng că „UE-ul ne-a inchis granițele”. Dar de ce ar trebui altfel să se comporte lumea civilizată cu noi, mioriticii?”, scrie Ion Chicu.

Amintim că în Republica Moldova este în vigoare starea de urgență în sănătate publică. Astfel, până pe 15 iulie, sunt interzise mai multe activități, inclusiv aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane și aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.

Potrivit celui mai recent bilanț publicat pe 27 iunie, de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova au fost confirmate 15.776 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1.197 în Transnistria. 518 persoane au murit, iar 8.963 persoane s-au vindecat de COVID-19.Oportunitati