Moldova și Rusia vor relua negocierile privind împrumutul de 200 de milioane de euro

shadow
Joi, 25.06.2020 19:53   307
Moldova și Rusia vor relua negocierile privind acordarea împrumutului de 200 de milioane de euro pentru susținerea economiei moldovenești. În zilele următoare, guvernele celor două state vor conveni asupra procedurilor ce urmează a fi întreprinse în această direcție, potrivit unui comunicat al Președinției.

Totodată în comunicat se menționează că la solicitarea Președintelui Republicii Moldova, Federația Rusă a acceptat să prelungească înlesnirile pentru livrările fără taxe vamale a unor mărfuri moldovenești.

"Aceasta înseamnă că începând cu 1 iulie curent, fructele, legumele, conservele și produsele vinicole din Moldova vor fi livrate pe piața rusă fără taxe vamale, ceea ce va permite producătorilor moldoveni să economisească cel puțin 20-25 de milioane de euro pe an", se arată în comunicat.

Advertisement

Citiți și:

Moldova, fruntașa embargourilor impuse de Rusia

Amintim că această taxă a fost introdusă unilateral de Rusia acum 6 ani drept  pedeapsă pentru Republica Moldova pentru că pe 27 iunie 2014 a semnat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

Potrivit Președinției părțile au convenit să soluționeze și problema emiterii autorizațiilor („permiselor”) pentru tranzitul mărfurilor din Republica Moldova către Federația Rusă, prin Ucraina.

De asemenea Rusia va analiza și posibilitatea de a oferi asistență umanitară sub formă de combustibil diesel, pentru întreprinderile agricole care au suferit în urma secetei din acest an.

Menționăm că pe pagina președinției Federației Ruse însă nu este nicio informație despre discuția dintre Vladimir Putin și Igor Dodon.Oportunitati