FMI: Efectele pandemiei de COVID-19 asupra economiei mondiale sunt mai grave decât se estima

shadow
Joi, 25.06.2020 08:09   1482
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an, deoarece efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) sunt mai accentuate decât s-a anticipat.

În cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat miercuri, 24 iunie, FMI preconizează că economia mondială se va contracta cu 4,9% în 2020, față de o scădere de 3% estimată în aprilie.

FMI se așteaptă la o contractare de 8% a economiei SUA în acest an, urmată de o creștere de 4,5% anul viitor, în timp ce zona euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2% în 2020 și un avans de 6% în 2021.

Cele mai afectate puteri economice din UE sunt Spania și Italia, care vor înregistra o scădere de 12,8%, în timp ce economia Franței va scădea cu 12,5%, iar cea a Germaniei - cu 7,8%, în timp ce economia Marii Britanii va scădea cu 10,2%, potrivit FMI.

Pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă Republica Moldova), FMI se așteaptă la o contractare de 5,8% în acest an, urmată de o creștere de 4,3% anul viitor. 

De asemenea, Rusia, Brazilia, Mexicul și Africa de Sud vor înregistra contracții de 6,6%, 9,1%, 10,5% și, respectiv, 8%.

Advertisement

În schimb, economia Chinei ar urma totuși să înregistreze o creștere de 1% în acest an, urmată de 8,2% în 2021.

Pentru a atenua o parte din impactul economic din partea pandemiei, guvernele din întreaga lume au anunțat pachete fiscale masive și noi împrumuturi. În consecință, FMI consideră că finanțele publice se deteriorează semnificativ..

În opinia FMI, datoria publică globală va atinge un nivel de 101,5% din PIB în acest an și 103,2% din PIB anul viitor. În plus, deficitul fiscal mediu general se va ridica la 13,9% din PIB în acest an, cu 10 puncte procentuale mai mare decât în ​​2019.

Înrăutățirea estimărilor vine în urma unui impact negativ mai accentuat decât s-a anticipat al pandemiei asupra activității economice, în primul semestru din 2020, în timp ce redresarea proiectată pentru 2021 va fi mai graduală decât s-a previzionat inițial.

FMI a avertizat că prognozele sunt înconjurate de incertitudini fără precedent, iar activitatea economică va depinde de factori precum durata pandemiei, distanțarea socială voluntară, schimbările lanțurilor de aprovizionare globale sau noile dinamici ale pieței forței de muncă.

 



Oportunitati