Cum sunt protejați investitorii. Consiliul Concurenței sesizat privind atacurile la un investitor

shadow
Marţi, 23.06.2020 06:10   873
Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice a sesizat Consiliul Concurenței, ca autoritate publică autonomă de aplicare și respectare a legislației și practicilor în domeniul concurenței, să inițieze investigarea circumstanțelor blocării activității investitorului ”T.B.Fruit”, amplasat pe teritoriul Parcului Industrial Edineț.

"Menționez că funcționarea unei fabrici moderne de sucuri, înființată printr-o investiție ”greenfield”, rămâne blocată și paralizată în urma unor conflicte și litigii artificiale, care durează de ani întregi", susține deputatul într-o postare pe rețele sociale.

Potrivit lui Igor Munteanu, litigiile s-au pornit la cererea unor concurenți, care au cerut anularea concursului inițial și obligarea companiei străine de a părăsi Parcul Industrial Edineț, iar toate acestea - în ciuda legislației cu privire la protejarea investițiilor străine și a faptului că fermierii din Nord rămân cu roada de fructe pe dealuri.

"Cer implicarea Consiliului Concurenței să elucideze acest caz, în conformitate cu rolul stabilit de lege (N.183.2012) de a promova dezvoltarea și stimularea concurenței", se arată în sesizarea depusă de președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Advertisement

Mold-street.com a relatat despre acest caz, inclusiv și despre faptul că pe 3 martie 2020, ora 13.00, urma să înceapă procedura de executare silită, prin care fabrica TB Fruit SRL (parte a grupului ucrainean TB Fruit) trebuia să fie evacuată de pe teritoriul Parcului Industrial Edineț, în baza unei decizii de judecată.

Procedura a fost amânată, ca urmare a unor noi procese în instanță, examinarea cărora a fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19.

De notat că, până la finele anului 2019, TB Fruit a efectuat investiții de peste 300 milioane lei (angajamentele inițiale au fost de 350 milioane lei), creând aproape 160 de locuri de muncă. Întreprinderea are o capacitate de procesare de aproape 45.000 de tone pe an sau circa 1.500 de tone pe zi.

În perspectivă, întreprinderea planifica să aducă noi investiții de circa 12,5 milioane de euro, pentru achiziția și instalarea unor linii de extragere a sucului concentrat din fructele cu sâmburi, ceea ce va permite crearea a 140 de locuri noi de muncă.

Totodată capacitatea de procesare a fabricii ar putea ajunge la 150.000 de tone de mere, cu condiția că ea va continua să funcționeze.



Oportunitati