De pe conturile unui gigant german au dispărut aproape 2 miliarde de euro

shadow
Marţi, 23.06.2020 04:55   3034
Scandal financiar de amploare în Germania: Wirecard, unul dintre cei mai mari procesator de plăți electronice din lume, nu mai găsește aproape 2 miliarde de euro care ar fi trebuit să fie în conturi din Filipine.

Prezent din 2016 și cu un birou în Republica Moldova, grupul german Wirecard AG trăiește timpuri grele. 

Dispariția miliardelor și prăbușirea

Joi, când Wirecard a anunțat că lipsesc 1,9 miliarde de euro din contabilitate, acțiunile s-au prăbușit cu 65%. Vineri, prăbușirea a fost de 35% după ce două bănci din Filipine, care ar fi putut avea banii lipsă, au negat orice relație cu compania germană. Tot vineri, CEO-ul Wirecard a demisionat, iar agenția de rating Moody’s a acordat ratingul „junk“.

Luni, Wirecard s-au prăbușit cu până la 45% la Frankfurt, ceea ce înseamnă că în doar trei ședințe de tranzacționare acțiunile companiei au scăzut de la 104,5 euro pe acțiune la 15 euro în prezent, adică de 7 ori!

Bloomberg notează că Wirecard luptă să supraviețuiască, întrucât lipsa acestor bani crește riscul de default mai ales în contextul în care Wirecard are obligațiuni de 500 milioane euro scadente în anul 2024.

S-ar putea dovedi cea mai mare fraudă fiscală recentă, aducând aminte de scandalul Enron din Statele Unite. Acest dosar este "un dezastru complet", a afirmat luni Felix Hufeld, președintele arbitrului financiar al sectorului, BaFin.

Acesta a recunoscut, de asemenea, că autoritatea pe care o conduce nu a putut "împiedica" o situație "nemaivăzută" în cadrul indicelui vedetă al Bursei din Frankfurt, din care Wirecard face parte.

În noaptea de duminică spre luni, firma bavareză a admis că o sumă de 1,9 miliarde de euro înscrisă în bilanțul său "nu există foarte probabil", hrănind suspiciunile de fraudă de mare anvergură.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Tehnologii informaționale  

Advertisement

Oportunitati