Prăbușirea dolarului este inevitabilă. Dependența de dolari face lumea vulnerabilă la șocuri din SUA

shadow
Luni, 22.06.2020 07:59   3516
Dominația în creștere a dolarului american în finanțele internaționale înseamnă că problemele americane pot constitui rapid o amenințare pentru întreaga lume, scrie Bloomberg.

Aceasta este una din concluziile unui raport al Băncii Reglementelor Internaționale, care remarcă faptul că poziția dolarului ca monedă de finanțare la nivel internațional s-a întărit până la niveluri nemaiînregistrate de la începutul anilor 2000.

Tensiunile apărute la începutul acestui an pe piețele de finanțare la nivel mondial odată cu impactul negativ al coronavirusului asupra economiei mondiale evidențiază cât de ușor se poate repercuta un posibil șoc legat de dolar.

„Utilizarea la scară largă a dolarului american aduce beneficii participanților, însă interconectivitatea pieței care rezultă de aici poate genera în același timp vulnerabilități“, avertizează raportul, citat de Bloomberg și ZF.ro.

Rolul dominant al dolarului are cel puțin două consecințe. Mai întâi, când entitățile se împrumută în dolari, schimbările de dobânzi americane pot avea un impact important asupra expunerii acestora.

Advertisement

În al doilea rând, globalizarea financiară a dus probabil la un comportament mai sincronizat în sistemul financiar, în parte pentru că atât de multe entități au expunere la moneda americană.

Iar era dolarului puternic s-ar putea apropia de sfârșit, anunță economistul Stephen Roach. Acesta se teme că un peisaj global în schimbare dublat de un deficit bugetar masiv al SUA vor duce la o prăbușire a dolarului. Roach anticipează o depreciere cu 35% a dolarului în raport cu cele mai importante monede.

Potrivit acestuia, există și alți factori care ar putea duce la prăbușirea dolarului: America se distanțează de globalizare și se concentrează pe decuplarea de restul lumii.

Întrebarea este cât de rapid va fi declinul dolarului. Potrivit fostului președinte Morgan Stanley pe Asia, procesul se va desfășura în următori doi ani, poate mai mult. Totuși, prăbușirea este inevitabilă, iar acesta este un risc pe care investitorii nu ar trebui să-l ignore.

Într-o opinie publicată de Bloomberg, Stephen Roach arată de asemenea că un alt factor care ar putea determina prăbușirea dolarului ar fi o apreciere semnificativă a monedei chineze și a euro, despre care acesta arată că se va materializa.

Valoarea dolarului ar putea fi în același timp subminată de o nouă relație apărută între evoluția acțiunilor și cea a a cursurilor de schimb. Experții sunt îngrijorați în legătură cu întreruperea relației dintre perspectivele de creștere ale țărilor și cursurile de schimb.

Analiștii se plâng în legătură cu o avalanșă de bani ieftini de la Fed (Rezerva Federală a SUA), despre care spun că a creat condiții bizare în care cursurile de schimb urmăresc evoluția acțiunilor, mai degrabă decât fundamentele economice.Oportunitati