Pistol pe noptieră și teancuri de euro în sertar. Pozele cu premierul Bulgariei au stârnit scandal

shadow
Sâmbătă, 20.06.2020 08:59   2444
Publicarea în presă a unor fotografii ale premierului bulgar Boyko Borisov în dormitorul acestuia, cu un pistol pe o noptieră și mai multe teancuri de bancnote de 500 de euro și lingouri de aur într-un sertar deschis de la noptieră, a provocat un scandal de proporții în Bulgaria.

În timpul unei conferințe de presă televizate la sediul partidului de guvernământ GERB, Boiko Borisov l-a acuzat pe președintele bulgar Rumen Radev că acesta l-a ''spionat cu o dronă'' după ce au apărut online aceste imagini.

Președintele bulgar Rumen Radev a negat acuzațiile premierului că ar fi folosit o dronă pentru a face fotografii în dormitorul acestuia. Radev locuiește într-o reședință din apropierea vilei de stat a lui Borisov din Boyana, lângă Sofia. ''Am operat avioane și drone, dar nu am nimic de-a face cu ceea ce vorbește Borisov'', a afirmat fostul pilot de aviație.

Autenticitatea, cel puțin a uneia dintre fotografii, a fost confirmată de însuși premierul Borisov, scrie Mediapol.

Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână, când presei de la Sofia i-au fost trimise materiale compromițătoare la adresa premierului. 

Cadrele compromițătoare au apărut în ziua în care Vasil Bojkov (Bozhkov), unul dintre cei mai bogați bulgari, cu afaceri din sfera jocurilor de noroc (este și unul din beneficiarii Loteriei Moldovei), deja pus sub acuzare, a dat publicității noi extrase din contul său bancar.

Advertisement

Tot el a declarat că a retras în total 67 de milioane de leva (circa 34 milioane euro) în numerar pentru premierul Borisov și pentru ministrul bulgar de finanțe, Vladislav Goranov.

Nu e clar dacă între cele două evenimente există vreo legătură, însă teancurile de bani care se văd în poze sunt în euro, în timp ce extrasele de cont publicate de Bojkov sunt doar pentru sume în leva. În textul care le însoțește se arată cum cadrele sunt de la Vila Sekvoia, de la reședința Boiana, unde locuiește premierul bulgar. Casa este păzită de Serviciul Național de Pază (SNP) și este folosită de premier în interes de serviciu. În vecinătate se află Vila Kalina, unde locuiește președintele bulgar, Rumen Radev.

Borisov a spus că este victima unui complot și a explicat că toată povestea este o compromitere, cu toate că poza este una reală. Cât despre imaginile cu bancnotele, el a spus că nu a luat niciun euro, după cum susține Bojkov, iar banii nu au ajuns nici la el, nici la partid.

Pe de altă parte, Borisov a confirmat un schimb de sms-uri care a ajuns în presă, între el și Bojkov, în care discutau despre posibile transferuri de fotbaliști, faptă pe care o negase anterior.

Menționăm că au fost depuse 18 capete de acuzații împotriva lui Vasil Bojkov, iar colecția lui de antichități a fost confiscată. În prezent, el se ascunde în Dubai, de unde a postat pe Facebook o serie de documente despre taxele plătite și despre discuțiile cu unii oficiali bulgari.

Procuratura a anunțat că a deschis o investigație referitoare la înregistrarea audio și fotografiile publicate.

Potrivit presei de la Sofia, acesta este doar începutul, pentru că urmează o lungă campanie electorală în Bulgaria.

La începutul lunii iunie, oligarhul Vasil Bojkov, aflat în exil, a anunțat la rândul său crearea unei noi mișcări politice, care va fi numită Vara Bulgară.



Oportunitati