Rezervele de miliarde și asistența externă

shadow
Miercuri, 15.07.2020 08:01   1658
Atât până la izbucnirea pandemiei de Covid-19, dar mai ales în condițiile acesteia au loc discuții aprinse privind necesitatea obținerii unei asistențe externe consistente pentru depășirea efectelor acesteia.

Acest lucru a fost extrem de vizibil în timpul dezbaterilor privind împrumutul de 200 milioane euro din Rusia.

În același timp, o evaluare făcută de Mold-street.com arată că sume enorme de miliarde de lei, din linii de creditare acordate de state străine și instituții internaționale, pentru diverse domenii sociale și economice rămân neaccesate.

Credite contractate – 350 milioane dolari, în așteptare – 115 milioane dolari

Dar să o luăm de la capăt. În cadrul rectificării bugetare din luna aprilie, Guvernul planifica contractarea unor împrumuturi externe de 14,25 miliarde lei, cu aproape 8 miliarde lei mai mult decât era planificat inițial pentru acest an.

Până acum a fost deja aprobată și primită o asistență internațională de circa 350 milioane dolari (peste 6 miliarde lei).

În special, este vorba de împrumutul de urgență acordat la finele lunii aprilie de Fondul Monetar Internațional - 4,42 miliarde lei (234 milioane de dolari), dar și de cele 20 de milioane de dolari din ultima tranșă a FMI debursată în luna martie.

La acestea se adaugă o linie de credit de 52,9 milioane euro (circa 60 de milioane de dolari), obținută de la Banca Mondială la mijlocul lunii mai, pentru a răspunde la provocările pandemiei COVID-19.

La fel și cele 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, debursată pe 10 iulie, de Comisia Europeană, în numele UE. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul programului de asistență macrofinanciară pentru Moldova negociat încă la finele anului 2017, prima tranșă în valoare de 30 de milioane de euro fiind acordată în octombrie 2019.

Pe linia de așteptare mai sunt alte 100 milioane euro (115 milioane dolari) din noua asistență macrofinanciară a UE.

Astfel, sunt aproape jumătate de miliard de dolari sau circa 4% din PIB, ce au intrat sau sunt pe cale de intrare. E o sumă deloc neglijabilă pentru Republica Moldova.

În plus, dacă negocierile cu FMI pentru un nou Memorandum sunt finalizate cu succes, apoi în următorii trei ani vor fi disponibile alte 550 milioane de dolari.

Advertisement

sursa: ipre.md

Conform estimărilor făcute de Dumitru Vicol, analist economic la Citi Bank din Londra și Vadim Pistrinciuc, Director Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS), Republica Moldova ar avea nevoie de 500 milioane de euro pentru suport bugetar de la FMI și UE și de 650 milioane de dolari pentru investiții publice din credite bilaterale și eurobond-uri în următorii 5 ani, pentru a recupera PIB-ul pierdut în timpul pandemiei. 

Fonduri disponibile de circa 3 miliarde lei

Dar mai sunt și alte fonduri de miliarde de lei. Este adevărat că ele nu sunt direct pentru necesitățile bugetare, ci pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, în special a celor din agricultură. Adică pentru susținerea afacerilor.

Datele Directoratului Liniei de Credit (DLC) din cadrul Ministerului Finanțelor arată la începutul anului 2020 existau fonduri disponibile de 171,58 milioane dolari (sau circa 2,95 miliarde lei) pentru asimilare, în componentele liniilor de credit recreditate prin intermediul Instituțiilor Financiare Participante (IFP) din resurse directe a împrumuturilor externe și DLC revolving.

Din acestea, circa 112,95 milioane dolari sunt fondurile liniilor de credit ale DLC păstrate la Banca Națională a Moldovei, destinate pentru asigurarea achitării plăților scadente ale Ministerului Finanțelor de deservire a datoriei externe pe liniile de credit, precum și pentru continuarea Proiectelor Investiționale prin recreditarea de noi sub-proiecte eligibile de către DLC (fonduri circulante revolving).

Alte circa 43,46 milioane euro sunt componente pentru recreditare în cadrul Proiectului Livada Moldovei, finanțat de Banca Europeană de Investiții (fonduri directe).

La acestea se adaugă 4,55 milioane euro (din totalul de 25,99 milioane euro) în Proiectul de Ameliorare a Competitivității, finanțat de Banca Mondială (PAC 2, fonduri directe) și 4,9 milioane dolari ale Proiectului de Reziliență Rurală finanțat de FIDA (resurse directe).

Acești bani sunt pentru stimularea și dezvoltarea afacerilor private și sunt alocați prin băncile comerciale, care își asumă riscurile. 

La toate acestea se adaugă și lichiditățile de peste 7 miliarde de lei din sistemul bancar moldovenesc. Astfel, dacă aceste resurse sunt gestionate corect ele pot ajuta economia moldovenească să iasă din coronacriză.

În plus, Guvernul susține că din aprilie 2020 este deja operațională și linia de credit de 100 de milioane euro, acordată de Ungaria și destinată companiilor din Republica Moldova pentru a stimula schimburile comerciale între cele două state și crearea întreprinderilor mixte. 

Anterior, șeful statului Igor Dodon anunța că și China și-a exprimat disponibilitatea de a susține Moldova în compensarea pierderilor economice suportate în urma crizei COVID-19. Potrivit președintelui, guvernul chinez ar fi gata să aloce un credit de câteva sute de milioane de dolari.

Totodată, autoritățile au reluat negocierile cu Rusia pentru obținerea creditului de 200 milioane de euro.

Așa că teoretic, pe hârtie, de resurse financiare nu ducem lipsă. Probleme sunt, însă, la accesarea și gestiunea acestora. Și aici, după cum arată experiența din anii precedenți, sunt cele mai mari dificultăți.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati