Platon despre cine este arhitectul furtului miliardului și de unde are bani Plahotniuc

shadow
Marţi, 16.06.2020 08:33   2428
Într-un interviu dat postului TV8, primul dat după ce a fost a fost eliberat din detenție, Veaceslav Platon a declarat că deține mai multe probe privind implicarea mai multor politicieni, inclusiv actuali deputați, în furtul miliardului.

UPDATE 11.30: Platon a spus că în perioada de aproape 4 ani de închisoare a avut timp pentru a analiza și pregăti materiale care pot servi drept dovezi pe care le va prezenta la Procuratură. „Lucruri pe care ei nu le cunosc”. Printre cei enumerați de el se numără deputatul Partidului Șor Denis Ulanov, fostul premier Iurie Leancă și liderul Pro Moldova Andrian Candu. 

Candu, arhitectul furtului miliardului?

„Candu este arhitectul furtului miliardului. O să prezint dovezi că el nemijlocit a construit totul, el dădea indicații, el răspundea ca Banca Națională să dea acești bani. Vor fi documente, complici”, a declarat Veaceslav Platon în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Fostul președinte al Parlamentului a declarat ulterior că Platon a fost eliberat din închisoare printr-o înțelegere cu președintele țării, Igor Dodon. Potrivit acestuia, scopul său este să lovească în partidele de opoziția parlamentară, ca să le slăbească.

Întrebat cine mai face parte din gruparea responsabilă de furtul miliardului, pe care spune că vrea să o destructureze, Platon a menționat la TV8: „Ulanov, Leancă și încă câteva figuri pe care nu vreau să le numesc, ca să nu fugă din țară. Ulanov avea rol organizațional. El peste tot fugea cu documentele, lucra cu martorii, conducea cu firme, primea bani. Un rol foarte activ. El, sub pretextul activității avocaționale, era participant activ al acestei bande”.

În replică, Denis Ulanov a declarat în cadrul unui briefing că nu îl cunoaște pe Veaceslav Platon, iar acuzațiile lansate în adresa sa ar putea o fi răzbunare pentru că, acum câțiva ani, a refuzat să facă parte din echipa de avocați a omului de afaceri.

Advertisement

Mai mult, parlamentarul susține că nu a încălcat niciodată legea.

Menționăm că Denis Ulanov este deputat din partea Partidului Şor, iar o perioadă îndelungată, în anii 2013-2016, a fost avocatul Băncii de Economii, dar și al lui Ilan Şor.

Veaceslav Platon susține că va insista cu demersuri publice pe lângă diferiți politicieni ca să ceară în Parlament lipsirea de imunitate parlamentară a unor deputați, implicați în frauda bancară.

De unde are bani Plahotniuc: Loteria, Moldovagaz, Moldtelecom

Totodată Veaceslav Platon a declarat că fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc deține în continuare în Republica Moldova un număr enorm de proprietăți de pe urma cărora are venituri consistente. 

„El nu își cheltuie bani de pe conturile de peste hotare. Lui doar din cashul proiectului Loteria Moldovei, din care are 50% împreună cu bulgarii, acoperă cumpărarea deputaților. Din acesta, inclusiv, sunt finanțate canalele lui TV”, a declarat Platon.

Cât despre Metalferos, Platon spune că acolo deja s-a descurcat procuratura, care ar fi identificat toate schemele și are deja pregătit dosarul pentru a-l prezenta în instanță.

Potrivit lui, foarte multe proprietăți care îi aparțin lui Plahotniuc îi aduc venituri și acum în interiorul țării. De asemenea, Platon a menționat că deține dovezi ale faptului că Vladimir Plahotniuc ar fi implicat în furturi în toate întreprinderile statului în cantități deosebit de mari. „Începând de la Moldovagaz, Moldelectrica, Moldtelecom, Calea Ferată, întreprinderile care se ocupă de reparația drumurilor, nimeni nu se ocupă de asta”, a menționat Platon.

Potrivit lui Platon, deși procurorii au aplicat sechestre pe activele și bunurile lui Plahotniuc, aceste continuă să îi aducă venituri, pentru că activitatea acestora nu a fost blocată. În acest sens el a menționat posturile de televiziune din holdingul GBC, controlat de Plahotniuc. În opinia lui Platon, acestea ar trebui date în gestiunea unui sindicat independent al jurnaliștilor, pentru a stopa „propaganda plahotniucistă”.

Controversatul businessman a menționat că pentru a „lupta” împotriva lui Plahotniuc, intenționează să creeze și un fond în care să adune bani pentru acest lucru.

„Vrem să creăm un fond la care o să contribuie oameni care au avut de suferit de pe seama lui Plahotniuc. Este o coaliție. Așa de mulți oameni au avut de suferit, că sunt gata să dea bani ca el să fie tras la răspundere. Eu nu sunt singur. Suntem vreo 15 oameni din țară și de peste hotare”, a explicat controversatul om de afaceri.

Despre Laundromat, procurorii nu l-au întrebat

Controversatul businessman Veaceslav Platon susține că niciodată nu a fost audiat în dosarul privind „Laundromatul rusesc”, care se referă la transferurile bănești din perioada anilor 2010-2014 din Federația Rusă, cunoscute ca fiind parte dintr-o schemă de spălare a peste 20 miliarde de dolari.

„Niciodată n-am fost audiat în acest dosar, nici pe timpul lui Plahotniuc, nici acum. Întrebați-mă, eu am să vă răspund”, a declarat el în cadrul emisiunii de la TV8.

Cât despre informațiile că ar fi agent al FSB (Serviciul Federal deSecuritate din Rusia), Platon a spus că e o ”nerozie” să susții și să crezi în așa-ceva în condițiile în care sora sa se află de un an și ceva în detenție în Rusia, iar el are dosar penal.

De notat Veaceslav Platon figurează în dosarul Laundromatului Rusesc, în care mai figurează și fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, dar și primarul de Bălți, Renato Usatîi.Oportunitati