Crăpături de 4.851 metri lineari pe bulevardul Ștefan cel Mare

shadow
Sâmbătă, 13.06.2020 09:42   728
Raportul de expertiză tehnică cu privire la calitatea lucrărilor de reparație, executate de o companie românească pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, în anul 2017 a scos la iveală numeroase defecțiuni.

Documentul, elaborat de către întreprinderea Universinj SRL în baza contractului cu Direcția Generală Transport Public și Căi de Comunicație a municipiului Chișinău, a fost prezentat pe 12 iunie.

Făgașe și fisuri pe bulevard

Potrivit autorităților municipale, necesitatea expertizării lucrărilor de asfaltare a fost impusă de apariția defectelor și degradărilor pe suprafața carosabilă: făgașe în perimetrul stațiilor de așteptare a transportului public, fisuri transversale și longitudinale pe diverse porțiuni și în intersecții din bulevardele Ștefan cel Mare și Sfânt și Constantin Negruzzi.

Citiți și:

Cum Primăria Chișinău a trucat licitația pentru reabilitarea bulevardului Ştefan cel Mare

Ion Ceban, primarul general, a menționat că expertiza conține informații relevante ce confirmă efectuarea necalitativă a lucrărilor de reconstrucție a celor două artere din oraș de către compania contractată de fosta administrație a capitalei.

Potrivit unei note publicate de municipalitate, Raportul de expertiză a avut trei obiective cheie:

1. Determinarea cauzelor apariției defectelor în sistemul rutier;

2. Stabilirea măsurilor necesare pentru aducerea suprafețelor carosabile la parametrii optimi de funcționare prevăzuți de reglementările tehnice în vigoare;

3. Elaborarea soluțiilor de remediere a defectelor.

Conform expertizei, au fost depistate degradări precum:

Făgașe - 1.742 metri lineari;

Crăpături transversale și longitudinale - 4.851 metri lineari;

Pelade - aproximativ trei metri pătrați (defecțiune specifică de desprindere a statului de uzură sau a tratamentului bituminos);

Tasări - aproximativ 6 metri pătrați.

Advertisement

Au fost depistate mai multe erori de baze:

- selectarea mixturii asfaltice;

- conținutul de bitum (care are, de asemenea, un rol foarte important la stabilirea mixturii la temperaturi ridicate);

- nerespectare din partea antreprenorului rețetei aprobate inițial;

- probele au abateri de la rețetă și nu se încadrează în limitele admisibile expuse în caietul de sarcini;

- încălcări care țin de cerințele normativului care reglementează conținutul de particule care formează fracția mixturii. Respectiv, mixtura produsă și pusă în operă având mai mult bitum decât dozajul prevăzut la elaborarea rețetei și cu multă parte măruntă în componență, ceea ce a dus ca mixtura să nu reziste sarcinilor aplicate;

- mixturile asfaltice puse în operă pe tot bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt sunt neomogene.

Soluțiile de remediere propuse sunt examinate și, în scurt timp, se va anunța opțiunea de remediere aleasă de specialiștii de profil.

Totodată, în cadrul celei de-a doua faze a expertizei, primarul general a solicitat contractarea Institutului Științific de Cercetări a Infrastructurii Drumurilor din Belarus (BeldorNII), entitate recunoscută la nivel internațional, pentru cercetări imparțiale și echidistante privind raportul final.

Autoritățile promit că raportul de expertiză va fi prezentat Procuraturii Generale săptămâna viitoare. 

Cine a efectuat lucrările

Menționăm că lucrările au fost efectuate de compania Delta ACM 93 SRL din România (deținută până în 2018 de Florea Diaconu și considerată o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu), selectată de către autoritățile capitalei după un concurs trucat, după cum a arătat o investigație efectuată de Consiliul Concurenței. 

Anterior, atât fostul primar general Dorin Chirtoacă, cât și Igor Gamrețki, fost șef al Direcției transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău, au declarat că „Licitația s-a desfășurat în conformitate cu cerințele finanțatorilor, iar decizia de a desemna învingătorul s-a luat după o consultare cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare”.

Mai adăugăm că aceasta a fost doar prima etapă a Programului de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere din Chișinău finanțat de BERD și acum se desfășoară a doua etapă care prevede lucrări de reabilitare a străzilor 31 August 1989, Alexandru cel Bun și Tighina.

Valoarea totală a proiectului, numit și „Chișinău - Drumuri Urbane", constituie 22 milioane euro și este finanțat de către BERD, Banca Europeană de Investiții și Fondului Special de Energie Verde al BERD.  

Citiți și:

Aici sunt banii dumneavoastră! Doi ani și 29 de milioane de lei îngropate într-un drumOportunitati