A fost adoptată legea ce poate debloca asistența macrofinanciară a UE

shadow
Vineri, 12.06.2020 07:15   711
Proiectul de lege privind organizațiile necomerciale a fost votat în ședința din 11 iunie a Parlamentului, în lectura a doua. Adoptarea ei era una dintre condiționalitățile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a primi cea de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE.

Inițiativa a fost susținută după dezbateri aprinse de 95 de deputați. Astfel, la începutul ședinței Parlamentului din 11 iunie, deputatul fracțiunii Platforma Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco l-a acuzat pe socialistul Vasile Bolea că ar fi falsificat raportul Comisiei juridice și a introdus din proprie inițiativă 6 amendamente.

După mai multe dezbateri, socialiștii au retras sau modificat o parte din amendamentele înaintate în ultimele zile.

Astfel, în lectura a doua, legea cuprinde practic integral amendamentul promovat de socialistul Vasile Bolea, care prevede că în perioada campaniei electorale, ONG-urile nu pot presta servicii și sau susține material concurenții electorali și nu pot face campanie electorală, dar pot promova alegerile, pot organiza dezbateri electorale și pot monitoriza campania electorală.

Advertisement

De asemenea, termenul de înregistrare a organizațiilor necomerciale a fost redus de la 30 la 15 zile, iar organizația necomercială este înregistrată de către Agenția Servicii Publice și dobândește personalitate juridică din momentul înregistrării.

Pentru înregistrarea organizației necomerciale, a modificărilor și completărilor la statutul acesteia, nu se percepe taxă. Organul înregistrării de stat, în termen de 15 zile de la primirea documentelor, adoptă decizia de înregistrare sau de refuz în înregistrarea organizației necomerciale.

Totodată, noile reglementări stabilesc principiile de constituire și încetare a organizațiilor necomerciale, de desfășurare a activității, precum și procedura de obținere a statutului de utilitate publică.

Anterior, reprezentanții actualei guvernări și-a exprimat rezerve față de unele prevederi ale legii, considerând că ar permite susținerea de către societatea civilă a partidelor politice.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile și opoziția parlamentară afirmau că anume socialiștii propun modificări care ar permite implicarea în campania electorală a fundațiilor de binefacere asociate unor politicieni.

Amintim că legea privind activitatea ONG-urilor a fost adoptată în primă lectură încă pe 3 mai 2018, adică doi ani în urmă. Aceasta a revenit în atenția publică după ce Uniunea Europeană a subliniat că inițiativa este una dintre condiționalitățile impuse pentru ca Moldova să beneficieze de a doua tranșă din ajutorul macrofinanciar, în mărime de 30 milioane de euro.Oportunitati