Se caută 2,6 miliarde lei pentru restabilirea sistemelor de irigare

shadow
Miercuri, 10.06.2020 09:20   698
Seceta hidrologică a afectat în acest an semănăturile pe tot teritoriul țării și a scos în evidență necesitatea investițiilor în sisteme de irigare. Pentru aceasta însă e nevoie de fonduri de câteva miliarde de lei.

Astfel în cadrul unei ședințe convocate de premierul Ion Chicu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju a informat despre faptul că ploile din ultima perioadă au ameliorat situația pe terenurile însămânțate și necesitățile alimentare ale statului vor fi asigurate.

Conform aprecierilor MADRM, pentru restabilirea sistemelor de irigare în toată țara sunt necesare crica 135 milioane de euro sau peste 2,6 miliarde de lei.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, a menționat că ploile din luna mai nu au soluționat deficitul de apă și pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii trebuie puse în practică abordări noi, precum restabilirea fertilității solului și modelul conservativ de agricultură. A fost abordat subiectul creării sistemului semincer de rezervă, bazat pe materialul semincer autohton.

Advertisement

După estimările producătorilor agricoli, în acest an roada va fi mai mică cu 20-25% comparativ cu anul 2019. A fost discutată necesitatea creării unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, precum și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.

Prim-ministrul a anunțat intenția Guvernului de a susține crearea unui mecanism accesibil de asigurare în agricultură și propunerile de a subvenționa, din fondurile AIPA, proiecte bazate pe tehnologii moderne în agricultură.

„Am elaborat și am aprobat un set de măsuri menite să susțină afacerile, inclusiv în agricultură. Subvenționarea dobânzilor pentru credite și recuperarea TVA sunt unele din ele. Rog MADRM și Ministerul Finanțelor să organizeze sesiuni de instruiri în regiunile țării pentru a informa agricultorii cum pot beneficia de instrumentele existente și cele în proces de elaborare. Susțin ideea creării sistemului semincer de rezervă și cred că trebuie să dezvoltăm capacitățile de producere a semințelor autohtone”, a spus Ion Chicu.

În prezent, doar câteva mii de hectare de teren agricol din Republica Moldova sunt irigate (oficial 22.500 de hectare din cele peste 2,2 milioane hectare de terenuri agricole), ceea ce este insuficient în condițiile de secetă ce se atestă practic în fiecare an și pentru o țară ce se declară agricolă. Oportunitati