Afacerile din Rusia ale fratelui președintelui Dodon: Pierderi de 45 milioane ruble și noi parteneri

shadow
Miercuri, 10.06.2020 10:06   5061
Anul trecut cele trei companii din Rusia, la care oficial este asociat Alexandru Dodon, fratele președintelui Republicii Moldova, au înregistrat pierderi de circa 45 de milioane ruble rusești, arată rapoartele financiare ale acestora.

*UPDATE: 18.40 Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de OOO (SRL - n.r.) Arkhplei Development din Moscova – peste 41 de milioane de ruble (circa 600.000 de dolari).

Afacerile imobiliare neprofitabile?

De altfel, și în 2017, și în 2018 compania a avut pierderi și practic nu a desfășurat operațiuni economice.

Citiți și:

DOC Cum fratele lui Igor Dodon a ajuns partener de afaceri cu fiul procurorului general din Rusia

În același timp, firma cu un capital de 300.000 de ruble și 11 angajați susține că a inițiat câteva proiecte imobiliare pe piața Moscovei, în categoria business și confort, dar niciunul nu este prezentat pe pagina sa Web.

La Arkhplei Development, Alexandru Dodon deține o cotă de 15%, Igor Ceaika (Ceaika), fiul fostului procuror general al Rusiei – 45%, iar OOO Inspair (deținută de Aleksandr Ponomariov) – 40%.

A doua firmă din Rusia, la care Alexandru Dodon este asociat – OOO PEO (colectarea deșeurilor), a raportat pierderi de 340.000 de ruble (circa 5.000 de dolari) în 2019.

Este adevărat că firma a fost fondată abia la finele lunii august 2019 și nu prea a reușit să desfășoare activități economice. La OOO PEO Alexandru Dodon deține o cotă de 10%, Igor Ceaika (Chaika) – 40%, iar Aleksandr Ponomariov – 50%.

A treia firmă din Rusia la care este asociat Alexandru Dodon, OOO Mediamails din Sankt Petersburg, care are statut de agenție de publicitate, a înregistrat pierderi de 3,24 milioane ruble (circa 47.000 de dolari). Aici Alexandru Dodon deține 50%, iar partenerul său de afaceri este Ion Lipciu – 50%.

*UPDATE: Ion Lipciu, reprezentantul permanent al Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a Statelor Membre ale Comunității Statelor Independente a declarat că nu deține nicio companie în Federația Rusă.

Profit doar din gunoi

Cât despre Igor Ceaika, feciorul fostului procuror general al Rusiei, apoi acesta deține sau este asociat la un grup de 20 de companii în Rusia. Singura companie din activele lui Ceaika Jr, care a făcut profit anul trecut este OOO Khartya, specializată în colectarea gunoiului.

Compania a avut în 2019 un profit de 17 milioane de ruble. Asta în condițiile în care anul trecut compania a obținut contracte de la stat pentru aproape 900 de milioane de ruble, iar veniturile au depășit 9 miliarde de ruble sau circa 131 milioane de dolari.

Advertisement

Pe de altă OOO Russkii Export, care furnizează produse alimentare pe piața chineză și, potrivit lui Ceaika, este unul dintre liderii industriei, a încheiat anul 2019 cu o pierdere record de 214 milioane de ruble.

Noul partener de afaceri a lui Igor Ceaika și Alexandru Dodon

Cu toate aceste rezultate negative, companiile la care este asociat Alexandru Dodon și cu Igor Ceaika se extind. 

Astfel, la începutul acestui an Arkhplei Development a devenit asociată la alte două companii din Rusia, împreună cu Midelo Investments Ltd din Cipru, cu cote egale.

Este vorba de OOO Barklaya și OOO Dubrovskaya, ambele cu capital social de 100.000 de ruble rusești și fondate pe 22 ianuarie 2020 de Elena Komahidze. Peste o lună au fost preluate de Midelo Investments Ltd din Cipru și Arkhplei Development. Fostul proprietar Elena Komahidze a rămas administrator la acestea.

O altă companie, OOO Larus Menedzhment, la fel fondată de Elena Komahidze, a fost preluată de aceeași Midelo Investments Ltd din Cipru (99,9%).

Larus Menedzhment a participat recent la o licitație de cumpărare a unui teren de 1,8 hectare din Moscova, unde anterior a fost amplasată o fabrică de margarină a grupului Unilever. Concursul a fost câștigat însă de concurenții de la Russkii Monolit care au oferit un preț de 614 milioane ruble, practic dublu față de prețul inițial.

Mai adăugăm că firma din Cipru a fost înregistrată pe 31 decembrie 2019, cu un capital social de 1.000 de euro, din care doar 500 de euro a fost emis, iar unic asociat apare Eraclis Trustees Limited, care este de fapt un paravan pentru alte persoane. 

Conexiuni dubioase

Director al Midelo Investments Ltd este Savvas Themistocleous, care mai apare cu aceeași funcție la alte aproape 190 de companii din Cipru și ale state.

El a fondat și deține Eraclis Fiduciary Ltd, o firmă specializată în servicii juridice de înregistrare a companiilor în paradisuri fiscale, precum Cipru, Liban, Dubai, Qatar, Panama și Belize. 

Savvas Themistocleous și compania sa Eraclis Fiduciary Limited au apărut ca asociați la câteva bănci din Rusia și a fost implicat în mai multe tranzacții suspecte cu capital rusesc.

De exemplu, în 2016 a apărut ca principal acționar la Vneshprombank din Rusia, care a lăsat o gaură de 216 miliarde ruble, cea mai mare din istoria Rusiei la acel moment. Anterior proprietari ai băncii erau de facto miliardarul rus Gheorghe Bezhamov și sora sa Larisa Markus, care a fost și președintele acestei bănci.

Pentru fraudele bancare Larisa Markus a fost condamnată la 8 ani închisoare în Rusia, dar fratele ei a reușit să fugă în Monaco, iar acum se află în Londra, unde instanțele i-au arestat o parte din averea de 1,8 miliarde de dolari. El a fost dat în căutare internațională de autoritățile ruse.

„Simplu angajat” al lui Ceaika

Mai adăugăm că anul trecut s-a vehiculat că, de fapt, cotele din capitalul firmelor din Rusia, la care apare asociat Alexandru Dodon, ar aparține președintelui Igor Dodon. Șeful statului a negat aceste informații.

Septembrie 2019: Igor Ceaika, Dmitri Kozak și Igor Dodon la un forum de afaceri

Potrivit șefului statului, fratele său a fost inițial un „simplu angajat” într-o companie care aparține lui Ceaika și se ocupa de livrări de mărfuri spre China. „În acest fel a ajuns și activează acolo, la fel cum activează cumnatul meu de 15 ani în Rusia și alți 500 de mii de moldoveni sau mai mulți plecați la muncă în Rusia”, a comentat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

Primul în Moldova și alte afaceri

La finele anului trecut, Igor Ceaika a intrat pe piața media din Republica Moldova, preluând de la Vadim Ciubara (RISE Moldova a scris că ar fi „consilierul din umbră” al președintelui Dodon), 51% din acțiunile companiei Media Invest Service OOO din Rusia, care deține 100% din capitalul firmelor Media Contact SRL și Telesistem SRL din Moldova.

Ultima deține licența de emisie pentru postul de televiziune Primul în Moldova (care anterior se numea Accent TV), afiliat socialiștilor.

Operațiunea a avut loc la doar o zi după ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declara că postul TV urmează să aibă proprietari din Rusia.

Datele publice arată că, până în 2019, Accent TV (acum Primul în Moldova) a avut o audiență mică pe piața media din țara noastră, iar în câteva luni după ce a obținut dreptul de a retransmite Pervîi Kanal, cel mai popular post TV din Rusia, a ajuns unul dintre lideri după audiență, depășind Jurnal TV și Pro TV.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati