Euro a marcat cea mai lungă perioadă de apreciere față de dolar din ultimii nouă ani

shadow
Luni, 08.06.2020 06:11   1006
Ajutat de eforturile fără precedent ale Băncii Centrale Europene (BCE) de a lupta cu recesiunea din zona euro, moneda euro a marcat săptămână trecută cea mai lungă perioadă de apreciere față de dolar din ultimii nouă ani.

Deși poate reflecta încrederea investitorilor sau doar disperarea lor după active ceva mai sigure în comparație cu altele prea riscante, urcușul poate avea un efect negativ important, constată Bloomberg, citat de ZF.ro.

O monedă în apreciere face exporturile mai scumpe

O monedă în apreciere face exporturile statelor care o folosesc mai scumpe și astfel mai puțin atractive pe piețele internaționale. O astfel de situație nu este bună pentru revenirea unei economii din recesiune. Pe același principiu, deprecierea face importurile mai scumpe.

Însă sunt semne că euro este pe cale să-și piardă energia de ascensiune în raport cu dolarul. Ce se va întâmpla de acum încolo cu această pereche de valute va depinde mai mult de vigoarea monedei ame­ricane, scrie Bloomberg.

Programul de 1.350 de miliarde de euro și aprecierea monedei unice

Euro a marcat, joi, ziua în care BCE a anunțat extinderea programului său de stimulare prin achiziții de active cu 600 de miliarde euro, la 1.350 de miliarde de euro, a noua zi consecutivă de creștere. Moneda unică europeană și-a continuat saltul și vineri. Într-o săptămână, aprecierea a fost de 2,4%. A fost a treia săptămână consecutivă cu evoluție pozitivă. Urcușul a dus euro dincolo de câteva praguri de rezistență în raport cu dolarul sau alte monede de circulație internațională, însă sunt unii strategi care îndeamnă la prudență, iar indicatori tehnici au început să emită avertismente.

Advertisement

„Aprecierea euro indusă de BCE rămâne fără benzină“, spune Petr Krpata, analist la ING. De acum încolo, orice urcuș semnificativ ar trebui să aibă drept cauză mai degrabă slăbiciunile dolarului decât impactul adițional al eforturilor BCE.

În prezent, euro pare supraevaluat în raport cu dolarul. O arată un indicator al puterii relative care ia în calcul viteza și mărimea oscilațiilor de preț. Un alt indicator, bazat pe măsurarea probabilității, sugerează că mișcarea de ascensiune ar putea înceta în următoarele zile în condițiile în care cursul se apropie de nivelul maxim al acestui an, de 1,1495 do­lari pentru un euro.

Bursele s-au îndepărtat de mult timp de realitatea din economie

Strategul-șef al direcției de analiză a cursurilor valutare de la Citigroup, Ebrahim Rahbari, le-a spus investitorilor că acum este un moment potrivit pentru a-și lichida unele investiții și încasa profitul, deși rămâne încrezător în euro. Un analist de la ABN Amro susține că ar fi prematur de așteptat „o apreciere puternică continuată“ a mo­nedei europene, în condițiile în care programul de reconstrucție economică al Comisiei Europene se va lovi de discuții dificile.

Aprecierea euro a venit în paralel cu creșterea burselor în contextul apariției unor semnale că a început deja să se vadă drumul de revenire economică. Însă bursele s-au îndepărtat de mult timp de realitatea din economie sub efectul euforic al lichidităților injectate pe piețe de băncile centrale. Chiar și acum, când BCE s-a angajat să facă „orice este necesar“ pentru a ajuta economia zonei euro, piețele cer și mai mult. Unii observatori sunt îngrijorați că revenirea recentă a apetitului pentru active mai riscante a ajuns prea departe, fapt care ar putea apăsa pe cursul euro.

Ce va fi cu euro mai departe

Totuși, mulți observatori rămân încrezători în moneda europeană, spunând că zona euro pare mai atractivă. Un analist de la Mizuho Bank crede că „euro va continua să urce și se va îndrepta spre 1.20 de dolari pe unitate“ și că BCE a sprijinit „dramatic“ moneda reducând riscurile.

Euro și-a luat energie și din încrederea indusă de pachetul de stimulare economică de 130 de miliarde de euro anunțat de Germania, cea mai mare economie europeană, și de la date mai bune decât s-a anticipat din economia germană.

Există, însă, pesimiști. Economistul de la ABN Amro, Nick Kounis, crede că extinderea cu 600 de miliarde de euro de către BCE a programului său de achiziții de active nu va fi suficientă pentru a acoperi nevoia de finanțare a guvernelor europene anul acesta și următorul. Frederik Ducrozet, de la Banque Pictet & Cie’s, se așteaptă ca BCE să-și extindă și mai mult programul, cu 500 de miliarde de euro, în septembrie. Așteptările JPMorgan Chase sunt pentru 750 de miliarde de euro în plus în al patrulea trimestru al acestui an.

„Piețele vor vrea mai mult dacă nu apar semnale puternice că BCE se apropie de ținta sa de inflație“, a explicat analistul de la Mizuho Bank. BCE estimează o inflație de 0,3% în 2020, de 0,8% în 2021 și de 1,3% în 2022. Ţinta este de 2%. Deocamdată, efortul recent al BCE nivelează yieldurile obligațiunilor suverane din zona euro, ceea ce înseamnă că costurile de finanțare ale unor state ca Italia se apropie de cele foarte mici ale Germaniei. Astfel, BCE a redus riscurile apariției unei noi crize a datoriilor în regiune.Oportunitati