Blocaj la construcția unui nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău

shadow
Sâmbătă, 06.06.2020 06:26   398
Compania Avia Invest susține că Primăria Chișinău refuză în continuare să permită construcția unui nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău.

Concesionara Aeroportului Internațional Chișinău susține că a depus repetat, pe 4 mai 2020, solicitarea și actele necesare la Primăria Chișinău în vederea obținerii certificatului de urbanism, pentru a putea începe construcția noului terminal de pasageri.

Cu toate acestea, primăria capitalei a dat aviz negativ pentru a doua oară. Avia Invest afirmă că a operat toate modificările necesare, în conformitate cu noile prevederi legale în vederea obținerii actelor permisive de construcție.

În consecință, compania cataloghează „aceste acțiuni ale autorităților locale ca fiind ilegale și reprezintă o încălcare gravă a drepturilor investitorului”.

Advertisement

"Refuzul nemotivat al municipalității pune gestionarul aeroportului în imposibilitatea de a-și onora obligațiile contractuale în procesul de modernizare a Aeroportului Internațional Chișinău", potrivit Avia Invest.

Administraţia municipiului Chişinău nu a comentat noile acuzaţii. Anterior viceprimarul Ilie Ceban a argumentat primul aviz negativ prin faptul că Avia Invest vrea să facă aceste lucrări pe teren public, iar pentru aceasta Agenția Proprietății Publice ar trebui să își dea acordul.

„Conform proiectului, aproximativ 95% din construcție se va afla pe terenul APP, iar restul, pe terenul municipalității”, susţinea viceprimarul în luna aprilie 2020.

Construcţia noului terminal urma să înceapă încă în anul 2019, dar este tergiversată din diverse motive.

La finele anului trecut, Avia Invest a publicat proiectul clădirii viitorului terminal. Construcţia ar urma să aibă o suprafață de până la 32 mii de metri pătrați și potrivit reprezentanților companiei, ar putea deservi anual 4,2 milioane de pasageri, cu posibilitatea de extindere în prima etapă până la 4,5 milioane de pasageri.

Pentru aceasta ar fi gata să investească circa 200 milioane de euro. Oportunitati