Scandal în România legat de calitatea echipamentelor donate Republicii Moldova

shadow
Vineri, 05.06.2020 07:11   2367
Vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor din România, Emanuel Ungureanu (USR), a declarat că măşti şi echipamente de proastă calitate, achiziţionate de compania Unifarm şi refuzate de spitalele din România, ar fi fost donate Republicii Moldova.

Parlamentarul s-a prezentat, miercuri, 3 iunie, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a oferi detalii într-un dosar care vizează achiziţii de materiale de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus realizate de compania Unifarm, deţinută de statul român.

Acuzaţii de spălare de bani şi posibil scandal diplomatic

"Unifarm a fost împrumutată de Trezorerie cu o sumă de bani, adică de statul român, să achiziţioneze echipamente de protecţie şi măşti şi alte echipamente, în context COVID. După aceea, acelaşi stat român, prin Ministerul Sănătăţii, a cumpărat aceeaşi marfă, a doua oară şi a livrat-o către Republica Moldova. Adică spălarea banilor murdari daţi pe măşti de proastă calitate, la suprapreţ, a fost făcută de o structură a statului român, numită Unifarm SA. Şi tot statul român, prin Ministerul Sănătăţii, a făcut această spălare, provocând din punctul meu de vedere, şi o problemă diplomatică. Adică noi am donat Republicii Moldova măştile de proastă calitate şi echipamentele de proastă calitate pe care le-au refuzat spitalele din România, care s-au trezit la un moment dat cu cutii de la Unifarm în faţă, fiind obligaţi şi şantajaţi de minister să le cumpere, deşi erau de proastă calitate şi la suprapreţ", a explicat Ungureanu, citat de Agerpres.

Advertisement

Întrebat de unde ştie că în Republica Moldova ar fi fost livrate materiale proaste, el a replicat că a furnizat deja aceste informaţii către DNA.

"Ştiu foarte precis. Ştiu unde au dus, ştiu ce cantităţi, ştiu plângerile. Toate detaliile care ţin de aspectele tehnice, chiar despre certificate false date de către anumiţi furnizori sunt deja la DNA", a declarat deputatul USR. 

Potrivit unor surse ar fi vorba, în special, de măşti de protecţie livrate ca fiind FFP 2.

O altă acuzaţie a deputatului român se referă la faptul că, în momentul livrării echipamentelor de protecţie către Republica Moldova, contractul de achiziţie dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Unifarm nu era semnat.

"A doua acuzaţie pe care o aduc se referă la contractul de achiziţie pe care l-a făcut Ministerul Sănătăţii pentru aceste echipamente de la Unifarm. În ziua în care posturile de ştiri transmiteau imagini cu tiruri, cu maşini ale ISU care livrau echipamente de protecţie, cumpărate de minister de la Unifarm, în Moldova, contractul de achiziţie între Ministerul Sănătăţii şi Unifarm nu era semnat. Adică ei livrau o marfă pe un contract de achiziţie nefinalizat", a mai susţinut Ungureanu.

Ce ajutor a acordat România

Acum o lună, pe 7 mai, un convoi format din 20 de autovehicule cu materiale şi echipamente de protecţie în valoare de circa 3,5 milioane euro, acordate de România, au ajuns în Republica Moldova, în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19.

Ajutorul oferit cetăţenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măşti de protecţie de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecţie, 200.000 de mănuşi, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă şi aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.

O mare parte din aceste echipamente au fost deja distribuite spitalelor şi altor instituţii medicale din Republica Moldova, arată datele Ministerului Sănătăţii.

Printre cei mai mari beneficiari de de măşti de protecţie de tip FFP2, menţionate de deputatul Ungureanu, se numără Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal "Sfânta Treime" etc.

Autorităţile din Republica Moldova nu au comentat deocamdată aceste informaţii privind calitatea echipamentelor de protecţie.

De notat că o investigaţie, realizată de Rise Project din România, a scos la iveală că o mare parte de achiziţiile de măști și combinezoane medicale au fost efectuate de Unifarm prin firme intermediare, de la companii turcești ce aparţin unor activiștii politici ai lui Erdogan. Totodată, intermediarii din România au conexiuni cu lumea criminală.Oportunitati