Marea privatizare: cazul Tutun-CTC

shadow
Joi, 04.06.2020 10:21   539
Un afacerist moldovean, un ucrainean și un francez au orchestrat una dintre cele mai importante privatizări, cu iz de tutun, făcute pe ultima sută de metri de fosta guvernare democrată, potrivit unei anchete Rise Moldova.

Cei trei se știu de ani buni. „Ne-am cunoscut cu Victor în Kiev, la nişte prieteni, acum nouă ani. Cu Frank am botezat, acum 13 ani, copilul unui prieten comun”, recunoaște moldoveanul, citat de Rise Moldova.

E vorba de Alexandru Vîlcu, un om de afaceri de 47 de ani și fiul lui Nicolae Vâlcu, fost șef al Serviciului Vamal în perioada guvernării comuniste, dar și de Franck Arif, om de afaceri ce deține rețeaua de duty free Le Bridge Corporation și de Viktor Iakovlev din Odesa, Ucraina.

La începutul lunii mai din acest an, businessmanul a fost surprins la o „întâlnire de taină” cu mai mulți fruntași ai democraților. Atunci el a fost prezentat drept „omul lui Dodon”, lucru negat de președinte. 

Alexandru Vîlcu a precizat pentru Rise Moldova că, de fapt, era la o discuție cu prietenii Vasile Botnari, Vladimir Andronache și Eugeniu Nichiforciuc, iar „domnul [Dumitru] Diacov a venit pentru a discuta ceva cu unii din ei. Eu la discuții nu am asistat, eram la masa vecină cu domnul Botnari”.

Concurs de privatizare formal

Concursul de privatizare a cotei statului în Tutun-CTC de la care pornește ancheta a avut loc la finele anului 2018 și a fost câștigat de firma Le Bridge Corporation Limited, deținută de Franck Arif.

Concursul a fost, însă, unul formal, aveau să constate ulterior auditorii Curții de Conturi în raportul publicat la finele anului trecut. Practic la aceeași concluzie ajunsese mai devreme și o Comisie parlamentară de anchetă constituită în iunie 2019 și care a analizat, în special, privatizarea Air Moldova și Tutun-CTC, și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a Gărilor Auto din Moldova.

Advertisement

Or, două din cele trei companii nici nu trebuiau să fie admise la concurs, zic auditorii, pentru că nu au prezentat copii ale situațiilor financiare pentru 2017, document prevăzut în Caietul de sarcini, ceea ce înseamnă că oferta lor trebuia să fie descalificată încă la prima etapă a concursului. 

De exemplu, Concept Invest a fost înregistrată la 23 octombrie 2018, adică la mai puțin de două luni până la concurs, şi nu a practicat activitate de antreprenoriat. Firma are un capital social de 85 de mii de lei și e deținută de Investway Holding LTD din Cipru, al cărei beneficiar efectiv este ucraineanul Viktor Iakovlev din Odesa, partener de afaceri cu Alexandru Vîlcu. 

Cea de-a doua companie care trebuia să fie descalificată, potrivit auditorilor Curții de Conturi, este Unitabacco. Firma a fost înregistrată la 6 decembrie 2018, cu doar șase zile înainte de depunerea ofertei de participare la privatizarea Tutun-CTC şi, la fel, nu a desfășurat activitate de antreprenoriat, în așa mod nefiind asigurat principiul concurenței între ofertanți. 

Recent, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni TV că oamenii legii au deja în vizor privatizarea Tutun-CTC, Air Moldova, dar și concesionarea Gărilor Auto.

Unitabacco - de la Sarrailh la Vîlcu

La momentul desfășurării concursului de privatizare a Tutun-CTC, Unitabacco, una dintre cele două firme care trebuiau să fie descalificate, conform raportului Curții de Conturi, avea adresa juridică pe strada Varniţa 6 - aceeași adresă la care este înregistrată și Le Bridge Corporation Limited, câștigătoarea licitației. Firma avea un un capital social de 250.000 lei, iar fondator figura Patrick Sarrailh, un cetăţean francez de 65 de ani cu domiciliul în Liban.

Le Bridge Corporation Limited a evitat să ne spună în ce relații a fost cu firma Unitabacco SRL, deși am întrebat expres despre această coincidență.

Iar două săptămâni mai târziu, după ce Le Bridge Corporation Limited a bătut palma cu statul pentru Tutun-CTC, Patrick Sarrailh se retrage din Unitabacco, iar noul asociat unic devine Alexandru Vîlcu. Iar pe 31 ianuarie 2019 noul proprietar schimbă denumirea companiei din Unitabacco în IT Program Corp, îi completează domeniile de activitate cu IT, soft, editare, prelucrarea datelor, iar pe 21 mai 2019 îi schimbă și adresa juridică, mutând-o pe stradela Studenților.

De la Tutun-CTC, la gări auto și duty free

Rise Moldova arată că între cei trei oameni de afaceri - ucraineanul Viktor Iakovlev (Concept Invest), Alexandru Vîlcu (Unitabacco/IT Program Corp) şi Franck Arif (Le Bridge Corporation Limited) există și alte conexiuni

Acum un an, tot ei au preluat și controlul asupra companiei care deține în cesiune rețeaua de gări auto din țară, iar doi dintre ei - moldoveanul și ucraineanul - au mai preluat duty-free-urile lui Șor, dar și alte afaceri ale familiei fostului primar de Orhei.Oportunitati