Autorităţile anunţă reluarea zborurilor regulate de pe 15 iunie 2020

shadow
Joi, 04.06.2020 05:58   585
Începând cu 15 iunie vor fi reluate cursele aeriene regulate și charterelor regulate de pasageri. Decizia a fost luată pe 3 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

Potrivit deciziei CNESP, administrația Aeroportului Internațional Chișinău este obligată să asigure organizarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, în sălile de sosire și plecare.

Aceasta se va efectua prin verificarea temperaturii, ecrane de protecție, echipament de protecție personală, soluții de dezinfecție, distanța socială. Este prevăzută dezinfectarea încăperilor și instalațiilor în terminal, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Totodată, operatorii aerieni naționali și străini vor urma să asigure: 
- respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 de către personalul navigant și pasageri;
- informarea pasagerilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19 înainte de zbor, în timpul zborului și după aterizare; 
- imprimarea și distribuirea la bordul aeronavei a formularelor necesare a fi completate de către pasageri în timpul zborului.

Operatorii de deservire la sol (handling) vor asigura:
- transportarea pasagerilor din terminal, spre aeronavă și vice-versa, fără rețineri nejustificate și cu asigurarea normelor sanitare;
- dezinfectarea încăperilor și suprafețelor de contact, în conformitate cu recomandările Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Advertisement

Pe de altă parte, Autoritatea Aeronautică Civilă va pune la dispoziția agenților aeronautici și a autorităților publice, care activează pe aeroporturile internaționale din Republica Moldova, materiale informative privind măsurile de prevenire a infecției COVID-19 pentru pasageri și angajați, elaborate de autoritățile naționale și internaționale.

Reluarea zborurilor însă nu se va face imediat, ci treptat în funcţie de reglementările de călătorie specifice fiecărei destinaţii şi de cererea înregistrată pentru fiecare dintre acestea.

De exemplu, compania HiSky (care este nou intrată pe piaţă) a anunţat anterior că este pregătită pentru lansarea zborurilor începând cu data de 1 iulie şi că împreună partenerul - operatorul aerian român Cobrex Trans, a primit autorizație de zbor de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Aminitim că zborurile regulate au fost sistate de la mijlocul lunii martie 2020, iar în cele trei luni de restricţii au fost efectuate doar zboruri la cerere şi charter, în funcţie de reglementările de călătorie specifice fiecărei destinaţii şi de cererea înregistrată pentru fiecare dintre acestea.

Pauza de trei luni a lovit dur în toate companiile, atât avia, cât şi cele ce prestează servicii de handling şi alte servicii la sol. Totodată reluarea se va face treptat, ceea ce semnifică că ieşirea din coronacriză va dura încă ceva timp.

Anul trecut de pe aeroporturile din Moldova au fost efectuate 27.092 de decolări sau în medie 2.258 de curse regulate şi neregulate pe lună, sau 74 de zboruri pe zi. Numărul pasagerilor transportaţi a ajuns la circa 3 milioane sau 8.207 de pasageri pe zi.

Altfel spus, în cele trei luni de restricţie nu au fost transportaţi peste 700.000 de pasageri, chiar dacă luăm în calcul şi cursele charter, care au fost efectuate. Or acestea au fost de 1-2 pe zi.Oportunitati