Ce venituri a ratat bugetul ca urmare a pandemiei

shadow
Marţi, 02.06.2020 06:36   581
În primele 5 luni ale acestui an veniturile la bugetul de stat au constituit 13,95 miliarde de lei, în scădere cu circa 830 milioane lei, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată date publicate de premierul Ion Chicu.

Potrivit premierului situația bugetară se ameliorează treptat. "Dacă în luna aprilie am avut o diminuare a veniturilor față de aprilie 2019 cu 960 milioane lei (cu 31,3%), apoi în luna mai această diminuare este de 3 ori mai mică - 307 milioane lei (10,7%)", susține șeful Executivului într-o postare pe pagina sa de facebook.

Rolul BNM în ameliorarea treptată

Această evoluție pozitivă are însă o explicație. În primul rând Banca Națională a Moldovei a transferat pe 15 mai 2020 în bugetul de stat suma de 218 milioane lei din profitul său, ceea ce anul trecut nu s-a întâmplat.

Sursa: www.facebook.com/ionchicu.md

În al doilea rând în luna mai 2020 a fost cu o zi de lucru mai mult decât în mai 2019. În condițiile în care încasările medii zilnice în luna mai 2019 au fost de circa 150 milioane lei, astfel mai avem alte circa 150 milioane lei.

Cel mai bine se vede reducerea încasărilor la Vamă. Astfel acolo încasările s-au diminuat în luna mai 2020 cu peste 20%, comparativ cu luna mai 2019, în timp ce încasările Fiscului cu circa 10%.

Respectiv chiar dacă în luna mai, comparativ cu aprilie 2020 s-a atestat o ameliorare la capitolul încasărilor, aceasta nu este una atât de semnificativă.

În opinia premierului situația bugetară rămâne a fi una dificilă, dar gestionabilă. Totodată el dă asigurări că statul "își va onora toate angajamentele sale financiare, inclusiv salarii, pensii, investiții capitale".

Advertisement

Moldova a ratat granturi de 100 milioane euro

În același timp potrivit unei analize efectuate de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în martie-aprilie 2020, veniturile la buget au fost cu 2,3 miliarde de lei mai mici decât cele planificate inițial.

"Luna martie a fost finalizată cu probleme, dar nu atât de grave. Veniturile au scăzut, dar nu semnificativ. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în aprilie, când veniturile au scăzut cu 1,6 miliarde de lei, față de cele planificate. Este cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova. Față de perioada similară a anului trecut, veniturile în aprilie au fost cu 23,3% mai mici, record absolut pentru Moldova", constată fostul parlamentar.

Veaceslav Ioniță susține că mai mult de jumătate din această scădere este din cauza reducerii consumului populației și al ratărilor de încasări de peste un miliard de lei din TVA și accize pe consum. Pe locul doi se află scăderea încasărilor de la impozitul pe venit al persoanelor fizice și juridice. 

Economistul remarcă faptul că în astfel de condiții dificile, Guvernul nu a reușit să deblocheze relația cu partenerii externi, iar în patru luni ale anului au fost obținute doar 63 de milioane de lei granturi, din 1,8 miliarde de lei planificate inițial.

"În condiții de criză profundă, Moldova ratează oportunități de granturi de cel puțin 100 de milioane de euro”, afirmă Veaceslav Ioniță.

În opinia lui Ioniță, nici la capitolul împrumuturi situația nu este mai bună. Creditul oferit necondiționat de FMI a salvat bugetul pentru luna aprilie-mai, dar în afară de FMI, Guvernul practic nu are nici o capacitate suplimentară de a se împrumuta din exterior. Asta în condițiile în care în acest an avem de restituit 3 miliarde de lei împrumuturi, luate anterior.

„În primele patru luni ale anului noi deja am întors un miliard de lei creditorilor externi, dintre care 290 de milioane de lei în plină criză. În lipsă de granturi, deficitul bugetar a fost acoperit din împrumuturi interne de peste 2 miliarde de lei și externe de 4 miliarde de lei”, constată economistul.

Impactul pandemiei și măsurile de relaxare

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, relaxarea economică anunțată de Guvern, va permite o diminuare a prăbușirii în lunile iunie-august, dar cel mai probabil pandemia, în perioada martie-august, va provoca o gaură bugetară de cel puțin 5 miliarde de lei și asta în condițiile în care lucrurile vor începe a merge spre bine.

În luna aprilie 2020, Ministerul Economiei a revizuit o serie de prognoze a indicatorilor macroeconomici pentru acest an ca urmare a pandemiei de Covid-19 și estima că "reducerea drastică a veniturilor, concomitent cu necesitatea unor cheltuieli mai mari în contextul situației epidemiologice și economice, se va solda cu majorarea deficitului bugetului public național față de estimările inițiale".

În sumă nominală deficitul se estimează la 16,21 miliarde lei sau 7,63% din PIB față de 7,42 miliarde lei estimat inițial (3,25% din PIB).

Ministerul Economiei susținea că a luat în considerație perioada stării de urgență de 2 luni, adică până pe 15 mai. După cum însă evoluează lucrurile în Republica Moldova situația după primele măsuri de relaxare chiar se agravează, iar numărul persoanelor contaminate este în creștere.

În consecință directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună a anunțat că săptămâna aceasta urmează să se discute că dacă Republica Moldova ve reveni la starea de urgență sau nu, întrucât restricțiile actuale nu funcționează.Oportunitati