Principala bancă din România ameninţată cu exproprierea. „Sunt mari și grași, bani au mulţi”- Platon

shadow
Duminică, 31.05.2020 07:40   2448
Banca Transilvania, cea mai mare instituţie financiară din România, ar putea rămâne fără pachetul majoritar de acţiuni la Victoriabank, a treia ca mărime instituţie de creditare din Moldova. Banca şi acţionarii săi nu comentează deocamdată informaţiile.

O înregistrare video difuzată vineri, 29 mai, conţine noi secvenţe din timpul audierilor de către procurori în ianuarie 2020, a lui Veaceslav Platon.

Platon: Victoriabank trebuie să întoarcă statului 4 miliarde de lei

În cadrul acestora Platon explică cum Republica Moldova poate recupera din Letonia miliardele care au fost furate din Banca de Economii, dar şi cum pot fi recuperate circa 4 miliarde de lei de la Victoriabank, care - în opinia lui - la fel a fost implicată în frauda bancară.

Citiți și:

Audierea lui Platon și tranzacția prin care Plahotniuc a vândut acțiunile de la Victoriabank

Astfel, Platon propune să fie inițiată o procedură în instanță, în cadrul căreia statul să ceară prejudicii de 2 miliarde de lei de la Victoriabank și alte 2 miliarde de lei sub formă de dobândă, acumulată din perioada fraudei bancare.

În consecinţă, instituția va fi nevoită să facă emisii suplimentare de acțiuni, pe care statul le poate anula ulterior și intra în posesia unui pachet de 40% din acțiunile Victoriabank, la care acţionari principali sunt în prezent Banca Transilvania din România şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Numele acestor două bănci apar şi într-o schemă desenată de Platon în cadrul audierilor efectuate de procurori.

În înregistrarea video se aude cum procurorii susţin că această propunere este una „banditească”, dar acesta spune că este o procedură legală.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati