Sechestru pe 10 imobile deținute de Vladimir Plahotniuc. Vilele din Elveția și Franța rămân libere

shadow
Vineri, 29.05.2020 19:04   1675
10 bunuri imobile ale fostului șef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, au fost puse astăzi sub sechestru prin decizie judecătorească, anunță Procuratura Generală.

Este vorba despre șase apartamente și patru încăperi nelocative, evaluate la 33 de milioane de lei.

Astfel Procuratura Anticorupție a înaintat Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, șase demersuri privind aplicarea sechestrului pe bunuri, ale cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc.

Magistrații au admis doar unul din cele șase demersuri depuse de procurori, dispunând aplicarea sechestrului pe cele 10 imobile.

Celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția), precum și 4 autoturisme (înregistrate în Republica Moldova), în valoare de 7,7, milioane de euro au fost respinse.

Advertisement

Procuratura susține că lista de proprietăți a fost identificată de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care a stabilit că, deși toate sunt înregistrate pe persoane terțe, beneficiar efectiv al acestora este cetățeanul Vladimir Plahotniuc.

Procuratura va contesta hotărârea instanței de judecată și va insista pe sechestrarea tuturor bunurilor mobile și imobile, ale cărui beneficiar efectiv este cetățeanul Plahotniuc.

Menționăm că abia după plecarea lui Plahotniuc din țară, în iunie 2019, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe mai multe proprietăți înregistrate pe compania Finpar Invest (a cărui beneficiar efectiv este Plahotnic), în cadrul unui dosar pornit pentru spălare de bani.

În perioada în care s-a implicat direct în politica mare, Plahotniuc și-a ascuns mai multe proprietăți de peste hotare în spatele unor firme paravan și persoane interpuse.

Aminitim că RISE Moldova a identificat patru dintre ele înainte de ARBI și procurorii moldoveni, cu o valoare totală de peste 30 de milioane de euro: una e în România, una - în Elveția și două - în Franța.Oportunitati