Cine va negocia Acordul prin care Moldova va contracta un credit de 100 milioane euro de la UE

shadow
Vineri, 29.05.2020 06:04   1123
Guvernul Republicii Moldova planifică să inițieze negocierile și să aprobe semnarea în regim operativ a Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistență Macro-financiară de 100 milioane euro.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Acordul prevede acordarea unui împrumut în valoare de până la 100 milioane euro, în două tranșe egale. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând să fie debursată în perioada anilor 2020-2021.

6 condiții

Debursarea primei tranșe este necondiționată, în timp ce a doua tranșă, va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere și ale condiționalităților ce urmează a fi convenite între Republica Moldova și UE, urmând să fie debursată nu mai devreme de trei luni de la recepționarea fondurilor aferente primei tranșe.

Conform conținutului proiectului Memorandumului, pentru debursarea tranșei 2 sunt propuse 6 condiții, unele dintre ele fiind preluate din tranșa 3 din actualul program de asistență macrofinanciară (care expiră în vara anului 2020), se arată în proiectul propus de Ministerul Finanțelor, care însă nu specifică despre care condiții este vorba.

Anterior atât premierul Ion Chicu, cât și alți oficiali au vorbit despre reforma în justiție, legea privind sancțiunile pentru spălarea banilor și legea privind ONG-urile, dar și despre crearea unei echipe comune de investigație a furtului miliardului cu partea letonă. 

Advertisement

În cadrul unei emisiuni la postul TV N4, premierul Chicu a declarat că votarea în cea de-a doua lectură a Legii cu privire la organizațiile necomerciale nu era în setul inițial de condiționalități pentru tranșa a doua din actualul Acord de asistență macrofinanciară, semnat la finele anului 2017.

Bani pentru reforme și stabilizare economică

Obiectivul acestei asistențe este de a ușura constrângerile de finanțare externă ale țării, de a acoperi necesitățile bugetare, de a-și consolida poziția de rezervă valutară și de a ajuta Republica Moldova să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare actuale, susține Ministerul Finanțelor.

Totodată, în document se precizează că această asistență din partea UE este complementară resurselor furnizate țării de către instituțiile financiare internaționale și creditorii bilaterali în sprijinul stabilizării economice și a programului de reformă al autorităților.

Negocierile urmează a fi purtate în cadrul unei reuniuni dintre experții DG ECFIN și reprezentanți ai Grupului de negociatori din partea Moldovei, în frunte cu vicepremierul Serghei Pușcuța.

Totodată, se prevede că acordul urmează a fi semnat de către Serghei Pușcuța, viceprim-ministru, ministru al Finanțelor, și Octavian Armașu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Condițiile de acordare a creditului

Suma împrumutului oferit este de 100 milioane euro, care va fi debursat în două tranșe egale. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, urmând să fie debursată între anii 2020-2021.

Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani. Perioada de grație constituie maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată.

Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională. Dobânda se va achita anual.

Această asistență face parte din fondurile de circa 3 miliarde de euro, oferite de UE pentru 10 țări pentru a ajuta Guvernele să-și acopere nevoile urgente de finanțare.

„Solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la granițele Uniunii noastre. Pentru că în această criză globală, ori stăm ori cădem împreună”, declara Paolo Gentiloni, comisar pentru Economie. 



Oportunitati