O nouă atenționare de la Fisc: Pentru cine de la 1 iulie 2020 devine obligatorie e-Factura

shadow
Joi, 28.05.2020 12:36   808
De la de 1 iulie 2020, agenții economici care participă la operațiunile de achiziții publice, sunt obligați să elibereze în format electronic factura fiscală emisă în cadrul achizițiilor publice. Aceasta a mai fost lansată un an în urmă, după care a fost suspendată de Parlament.

Serviciul Fiscal de Stat anunță că va lansa și o versiune actualizată a sistemului informațional automatizat de creare și circulație a facturilor fiscale electronice „e-Factura”, care include noi funcționalități, după cum urmează: 

  • simplificarea procesului de integrare a sistemelor de contabilitate ale agenților economici cu sistemul „e - Factura” prin intermediul aplicației API „e-Factura”;
  • dezvoltarea funcționalității de modificare a datei de livrare/eliberare a unui set de facturi fiscale;
  • stabilirea formulelor de calcul pentru toate celulele facturii fiscale, formule ce permit calcularea automatizată inversă;
  • dezvoltarea funcționalității de selectare a numărului de semnături electronice ce necesită a fi aplicate pe factura fiscală și a celei de identificare; automatizată de către sistem a numărului de semnături aplicate;
  • dezvoltarea funcționalității de descărcare a listei de facturi fiscale emise de furnizor și a facturilor fiscale recepționate de către cumpărător.

Advertisement

Fiscul susține că implementarea versiunii actualizate a sistemului „e-Factura” va eficientiza mecanismul existent de creare, expediere și recepționare a facturilor fiscale generate în acest sistem prin simplificarea proceselor pentru utilizatorii serviciului e-Factura.

Citiți și:

Inovație fiscală: în loc de două va fi doar o factură

Adițional, în perioada 1 – 30 iunie 2020, SFS va lansa o platformă de testare a noii versiuni a sistemului „e-Factura”.

Amintim că e-Factura a mai fost introdusă un an în urmă, dar ulterior aplicarea ei la contractele de achiziții publice a fost amânată de Parlament.

Motivele amânării cu un an au fost unele probleme tehnice apărute la aplicarea sistemului.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, susținea acum un an că urmau a fi achiziționate sisteme interne de facturare, care ar delimita beneficiarii cu livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

De asemenea, implementarea facturii electronice în domeniul respectiv necesită aplicarea semnăturii electronice, capacități sporite de stocare, procesare rapidă a datelor, fapt ce implică dezvoltări adiționale de sistem și resurse umane calificate.

Noile prevederi nu se aplică și pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicații electronice și serviciile comunale.Oportunitati