România va primi 33 de miliarde de euro din Planul de redresare a UE de 750 de miliarde de euro

shadow
Joi, 28.05.2020 07:17   764
România va primi 33 de miliarde de euro din cei 750 de miliarde de euro prevăzuți în Planul de redresare propus miercuri de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Proiectul Comisiei Europene include mai multe instrumente de intervenție pentru ajutarea statelor membre lovite de criza provocată de coronavirus: atât viitorul buget multianual al UE (1.100 miliarde de euro), cât și inițiativa Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde euro.

Italia și Spania, cei mai mari beneficiari

Din totalul de 750 de miliarde de euro, 500 miliarde vor fi granturi (fonduri nerambursabile) și 250 miliarde vor fi împrumuturi.

Cei mai mari beneficiari vor fi Italia și Spania, cele mai afectate țări de pandemia Covid-19. 

Astfel, din aceste 750 de miliarde de euro, Italia va primi 173 de miliarde de euro (82 de miliarde fonduri nerambursabile, 91 miliarde euro sub formă de împrumuturi), iar Spania va primi 140 de miliarde de euro (77 miliarde euro sub formă de granturi nerambursabile și 63 de miliarde de euro).

Cum vor fi distribuite resursele

Sursa: ec.europa.eu

Pentru comparație, Franța ar urma să primească doar 78 miliarde de euro, Germania - 51,8 miliarde, Polonia - 64,5 miliarde, iar Luxembourg - niciun euro.

Advertisement

Din inițiativa Next Generation EU, România va primi în total 33 de miliarde de euro, din care potrivit europarlamentarului Siegried Mureșan, 19 miliarde de euro vor fi fonduri nerambursabile.

"Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE. Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni", a anunțat pe pagina sa Siegfried Mureșan.

Next Generation EU

Comisia Europeană vrea ca investițiile, ce vor fi făcute de statele membre cu banii din aceste mecanisme, să respecte Green Deal – planul ecologic propus de Ursula von der Leyen, care își propune reducerea semnificativă a emisiilor poluante.

Planul Comisiei Europene se bazează pe acordul istoric între liderii Emmanuel Macron (Franța) și Angela Merkel (Germania) pentru emiterea de obligațiuni comune ale UE. Acum urmează bătălia politică din interiorul Uniunii, unde grupul celor patru state austere (Olanda, Suedia, Danemarca și Austria) se opune emiterii acestor obligațiuni comune.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut miercuri europenilor să „lase deoparte prejudecătile” și să sprijine planul ei de recuperare de 750 de miliarde de euro, în timpul unui discurs adresat eurodeputaților.

Next Generation EU va strânge banii prin emisiuni de obligațiuni ale UE – o premieră absolută în istoria UE, iar împrumuturile acordate statelor din acest buget vor fi rambursate de statele membre în perioada 2028 – 2058.

Pe de altă parte, Comisia Europeană vrea să își crească propriul buget pentru a acorda statelor membre credite și finanțări nerambursabile (granturi).

Veniturile pentru finanțarea acestui plan vor proveni din noua taxă pentru giganții din IT (vizate sunt corporațiile americane), taxarea emisiilor poluante și o taxă pe activele marilor corporații. Toate acestea vor trebui însă aprobate de statele membre.

De notat că propunerea Comisiei Europene prevede excluderea Parlamentului European din gestionarea fondului ce stă la baza revenirii economice a UE.

Comisia Europeană operează cu două scenarii privind scăderea economică din acest an: scenariul optimist (o scădere de 7%) și scenariul pesimist (scădere de 16% dacă UE va fi lovită de al doilea val al pandemiei). Oportunitati