Agenția Proprietății Publice a descoperit abia acum că Avia Invest nu a făcut investițiile promise

shadow
Miercuri, 27.05.2020 13:39   1990
În perioada primei etape investiționale Concesionarul activelor Aeroportului Internațional Chișinău, firma Avia Invest SRL, nu și-a onorat integral obligațiile prevăzute de contract de concesiune.

Potrivit Agenției Proprietății Publice (APP), pentru unele din direcțiile investiționale Avia Invest SRL a executat lucrări concesionale cu 8,8 milioane euro mai puțin decît este prevăzut în Programul investițional.

Dispută în instanțe privind investițiile

„Din acest motiv, la recomandările Comisiei de monitorizare a concesiunii, în temeiul prevăzut de contract, Agenția Proprietății Publice, la 06.02.2020, a expediat în adresa SRL Avia Invest o notificare prin care a solicitat achitarea daunelor, care la acel moment se cifrau în jur de 500.000 euro”, susține APP.

Potrivit Agenției, concesionara Aeroportului a refuzat să satisfacă pretențiile înaintate. În consecință Agenția Proprietății Publice a depus cerere de chemare în judecată împotriva Avia Invest privind încasarea penalităților/daunelor, pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale prevăzute pe direcții investiționale.

Cererea a fost depusă încă pe data de 19 martie 2020 și actualmente este pusă pe rol la Judecătoria Chișinău (sediul Centru).

Advertisement

Ce a raportat anterior APP

Faptul denotă că atât APP, cât și Guvernul nu cunosc valoarea reală a investițiilor efectuate de Avia Invest în cei aproape șapte ani de concesiune.

Astfel, la mijlocul anului 2019, APP anunța într-un raport că până pe 31 decembrie 2017 concesionarul a raportat investiții cumulative de 76,72 milioane de euro, din care:

  • Terminal (reabilitarea și extinderea terminalului) – 11,61 milioane euro;
  • Aerodrom (modernizarea pistei, iluminarea aerodromului, etc) – 39,52 milioane euro;
  • Infrastructură (modernizarea iluminării aerodromului, etc.) – 11,52 milioane euro;
  • Parcare auto multietajată – 6,68 milioane euro;
  • Sisteme energetice – 7,01 milioane euro;
  • Alte lucrări – 370.200 euro.

În același timp, APP preciza în raportul anual pentru 2018 că au fost date în exploatare lucrări în sumă de 48,3 milioane euro.

Investițiile nu au fost auditate

Cât despre investițiile efectuate de concesionar pe parcursul anului 2018, apoi administrația APP susținea că acestea urmează a fi examinate de Comisia de monitorizare a concesiunii instituită de concedent în acest scop, după  prezentarea de către concesionar a documentelor confirmative (termenul limită era 30 iunie 2019).

Ulterior, însă, nu au fost anunțate alte cifre. În același timp, o evaluare a acestor investiții de către o instituție sau o companie specializată nu a fost prezentată, astfel încât exista mari dubii privind valoarea reală a investițiilor.

Menționăm că în decurs de 7 ani din momentul când Guvernul Iurie Leancă a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău companiei Avia Invest SRL, ultima și-a schimbat de mai multe ori proprietarii, dar niciodată nu a fost clar cine sunt beneficiarii finali. Oportunitati