Când Moldova va plăti 100 de dolari pentru o mie de metri: Moldovagaz despre preţurile la gaze

shadow
Luni, 25.05.2020 16:24   721
Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul IV circa 100 dolari pentru o mie de metri cubi la intrare în țară, anunţă întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz.

Cât despre preţul gazelor pe piaţa spot, care au scăzut săptămâna trecută la un nivel chiar mai mic decât costul de extracţie a metanului din zăcămintele Gazprom din Siberia, Moldovagaz susţine că acestei pieţe "îi sunt inerente fluctuații sezoniere pronunțate și anume vara cotațiile acesteia se ieftinesc, pe când iarna se scumpesc".

Preţul la bursă nu include costul de transport şi alte cheltuieli

"Mai mult, cotațiile la zi nu includ cheltuielile de transport la cumpărător, care deseori sunt nu doar comparabile, dar și le depășesc.

În acest context, mai potrivită și corectă ar fi compararea prețurilor medii anuale de achiziție. Potrivit rezultatelor anului 2019, pe baza contractului de lungă durată cu Gazprom, acestea au constituit circa 233 dolari pentru o mie de metri cubi la intrare în Moldova. 

În cazul pieței de tip spot, cu luarea în calcul a cheltuielilor de transport până la hotarul țării, prețurile medii au fi depășit 246 dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, pe baza consumului său anual Republica Moldova ar fi nevoită să achite cca 14 milioane de dolari în plus", susţine Moldovagaz.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati