Circumstanțele de infectare cu Covid-19 – ghidul de siguranță de la un biolog american

shadow
Marţi, 26.05.2020 05:37   7308
Bicicliștii și persoanele care aleargă fără mască nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru trecători, consideră un biolog american. Este mai important să ne păzim de persoanele care vorbesc cu glas ridicat și stau foarte aproape de interlocutor.

Pandemia globală i-a făcut peste noapte pe unii politicieni și reprezentanți ai altor specialități non-științifice să se creadă ”experți” în virusologie, epidemiologie, sau chiar medicină generală. Aceștia vin cu sfaturi și recomandări cum să preîntâmpinăm infectarea cu Covid-19 sau cum să ne tratăm de virus. De cele mai deseori, însă, părerile lor nu sunt argumentate din punct de vedere științific și nu oferă explicații cum ne protejăm eficient de infecție. 

Pentru a-și liniști rudele și prietenii - și a oferi explicații bazate pe fapte – profesorul de biologie a Universității din Massachusetts (SUA), Erin Bromage, a decis să deschidă un blog despre măsurile de siguranță legate de Covid-19, abordând cele mai răspândite și dificile întrebări într-un limbaj simplu și cu ilustrarea rezultatelor din cercetări. 

”Acoperiți fața în timpul strănutului sau tusei”

Bromage a examinat circumstanțele de infectare din trei perspective – a respirației, vorbirii directe, și a strănutului / tusei. Potrivit savantului, oamenii emit în aer cantități diferite de picături (stropi) și aerosol la fiecare dintre cele trei faze, respectiv și cantitatea de viruși cu potențial de infectare este diferită. Astfel, strănutul sau tusa prezintă cele mai mari riscuri de infectare, deoarece în timpul acestor acțiuni sunt emise cele mai multe particule. 

Vorbirea cu glas ridicat este sursa numărul doi. În medie, o persoană infectată poate elimina circa 200 de particule de virus per minut. 

În timpul conversației sunt eliminate 100-200 de particule de virus per minut; 5 minute de inhalare a acestor particule constituie doza de infecție.

Advertisement

”Cu cât este mai mare forța cu care un sunet părăsește cavitatea bucală, cu atât mai multe particule respiratorii sunt emise în aer și cu atât este mai mare distanța pe care ele o parcurg,” a precizat biologul într-un interviu pentru televiziunea CNN

Respirația are un impact mic, deoarece eventualii stropi au o velocitate redusă și tind să cadă jos destul de repede, iar datorită puterii nesemnificative de expirare concentrația de viruși este de asemenea mică - în acest caz particulele virale din părțile inferioare ale organelor respiratorii nu sunt eliminate, a scris Bromage în postarea din blog. 

Deși profesorul admite că nu are răspuns la toate întrebările, el recomandă totuși ca discuțiile tete-a-tete să fie limitate la o perioadă sub 5 minute – atâta timp este necesar ca persoana infectată să transmită doza suficientă de viruși pentru a infecta interlocutorul. 

Păstrarea distanței sociale și purtarea unei măști în spațiile închise sunt măsuri esențiale pentru a preveni răspândirea Covid-19. Dacă nu este posibil de a păstra distanța socială, atunci e necesar de purtat o mască, a notat biologul american. 

 

Forța, concentrația și sincronizarea la expunere

Dacă o persoană se află de una singură într-o încăpere, nu are pentru ce să-și facă griji. Dacă se află într-un spațiu ventilat cu alte persoane, riscul este minim. ”Dacă însă sunteți afară și mergeți pe lângă o altă persoană, nu uitați de doză și sincronizare la expunere,” a menționat Bromage cu referire la concentrația de particule emise într-un anumit interval de timp.

”Trebuie să vă aflați în calea [emisiei de particule] timp de câteva minute bune pentru ca infecția să aibă o șansă reală… Deși alergătorii infectați emană o cantitate mai mare de viruși, din cauza respirației frecvente și profunde, expunerea este de scurtă durată datorită vitezei cu care aceștia se deplasează,” a specificat Bromage, citat de CNN.

Forța cu care sunt emise particulele, concentrația acestora și sincronizarea la expunere sunt momentele-cheie care trebuie luate în calcul când distanța socială nu este posibilă și măștile nu sunt disponibile, a subliniat profesorul universitar. 

În cazul în care două persoane se intersectează pe o potecă îngustă sau un trotuar, ar fi suficient ca ei să-și astupe fața pentru câteva clipe cu mâneca hainei, mai recomandă expertul, adăugând că spălatul pe mâini și față rămân valabile ca măsuri permanente de igienă personală. 

Postarea lui Erin Bromage despre riscurile de infectare a adunat peste 13 milioane de vizualizări în prima săptămână după publicare. Oportunitati