Plan de reluare a curselor regulate la Aeroportul Internațional Chișinău

shadow
Sâmbătă, 23.05.2020 08:10   5149
Ridicarea graduală a măsurilor de restricționare în timpul controlului de frontieră și vamal, strategia reluării zborurilor regulate și asigurarea funcționalității serviciilor pe timp de Pandemie, au fost puse în discuție în cadrul unei ședințe a Comitetului Aeroportuar de Facilități Aeronautice.

De asemenea, în discuție au fost puse și acțiuni de pregătirea personalului, asigurarea cu echipament de protecție, facilitățile privind încăperi, mijloacele de transport.

Totodată, a fost prezentat și Planul de acțiuni pentru reluarea operațiunilor regulate pe Aeroportul Internațional Chișinău și a Instrucțiunilor operaționale, iar Autoritatea Aeronautică Civilă și-a reiterat opțiunea pentru modificarea cadrului normativ a Republicii Moldova, în domeniul sanătății publice pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Comitetul Aeroportuar de Facilități Aeronautice, se întrunește cu o anumită periodicitate, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1034 Facilități, în baza Anexei 9, la Convenția privind aviația civilă internațională.

Advertisement

Şedința convocată de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a reunit reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Departamentul Poliției de Frontieră (Aeroport), Serviciul Vamal (Aeroport), ANSP, ANSA, Air Moldova SRL, Fly One SRL, operatorul Aeroportului Internațional Chișinău - Avia Invest SRL, Aeroport Handling SRL și MGH Handling SRL.

Menționăm că de la mijlocul lunii martie 2020 au fost sistate toate cursele avia regulate, măsură necesară pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID-19. Inițial termenul a fost pentru două luni, adică până pe 15 mai, iar ulterior interdicția a fost prelungită până pe 30 iunie.

De atunci și până în prezent sunt organizate doar curse charter pentru evacuarea cetățenilor moldoveni aflați peste hotare sau pentru transportul unor mărfuri de primă necesitate - medicamente sau echipamente de protecție.

În consecință, traficul aerian s-a redus cu peste 90%, iar aceasta a afectat grav companiile aeriene, operatorul Aeroportului Internațional Chișinău, dar și întreprinderi de stat precum MoldATSA. Oportunitati