În Texas petrolul este pompat înapoi în sol

shadow
Sâmbătă, 23.05.2020 06:36   1397
Pandemia Covid-19 a forțat companiile producătoare de petrol să recurgă la măsuri disperate pentru scăpa de surplusurile acumulate.

Pentru prima dată în istorie, prețurile la produsele petroliere au intrat în pantă negativă luna trecută, fapt ce a determinat unii producători și comercianți din statul american Texas – care nu mai au spații pentru depozitare - să adopte măsuri extraordinare. 

Cu permisiunea comisiei locale pentru reglementarea industriei gazului și petrolului, companiile vizate au început să pompeze petrol în subsolul terestru, scrie publicația Texas Observer.

Advertisement

Este adevărat că petrolul nu este turnal acolo de unde a fost extras, ci în formațiuni geologice subterane potrivite pentru păstrarea de petrol și gaz lichefiat. 

Decizia de a emite autorizația pentru măsura respectivă nu a fost supusă dezbaterilor publice sau consultațiilor cu alte autorități publice, lăsând organizațiile preocupate de mediu în șoc. Comisia a anulat totodată reglementările care protejau de contaminare apele subterane și habitatul locațiilor respective. 

Ideea nu este una nouă. În rețeaua de caverne sărate sub statele Texas și Louisiana sunt păstrate în prezent 641 de milioane de barili de petrol crud, care reprezintă Rezerva Strategică de Petrol a SUA. Acolo însă nu mai este spațiu liber și petroliștii au sugerat pomparea surplusurilor în peșteri neconvenționale. Oponenții notează că există un risc mare de poluare a resurselor de apă potabilă în stat și se pregătesc să acționeze în judecată comisia și petroliștii pentru a obține interzicerea exploatării subsolului în scopul depozitării hidrocarburilor. Oportunitati