Ce se întâmplă la gazoductul Ungheni-Chișinău: Lotul 5 scos din nou la licitaţie

shadow
Vineri, 22.05.2020 10:48   627
Ministerul Economiei și Infrastructurii de la Chişinău anunţă un nou termen pentru finalizarea conductei de gaze Ungheni-Chișinău - până la 1 august 2020. Acest lucru este ireal în condiţiile în care întreprinderea Vestmoldtransgaz responsabilă de proiect, anunţă o nouă licitaţie pentru unul din cele 7 loturi.

„De la 1 august 2020 prin gazoduct vor putea fi livrate 1,5 milioane metri cubi de gaze pe zi, iar către 1 decembrie - 3 milioane metri cubi”, a menționat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean.

Citiți și:

Moștenire de la Guvernul Filip: fără gazoduct spre România și cu tarife mai mari la gaze

Potrivit lui Ion Sterian, de la începutul anului 2019 și până în prezent, au fost desfășurate lucrări pe toate cele șapte loturi aferente construcției, conducta liniară fiind deja construită în proporție de circa 90%.

În proces de finalizare se află și lucrările la stațiile de reglare și măsurare. În perioada ce urmează vor fi modernizate două stații de comprimare și reglare în localitățile Siliștea și Onești, aflate pe partea dreaptă a Prutului, și instalate două stații de măsurare și reglare a presiunii gazelor la Ghidighici și Tohatin.

Advertisement

De asemenea, partea română a declarat intenția de a contribui la dezvoltarea sistemului național de distribuție a gazelor, inclusiv prin construcția unei stații de comprimare a gazelor în Republica Moldova, se arată în comunicatul MEI. 

Pe de altă parte Vestmoldtransgaz (subsidiara Transgaz), întreprindere responsabilă de proiect a scos din nou la licitaţie lucrările la lotul 5, care prevede lucrări complexe la stațiile de reglare și măsurare gaze naturale (SRM) de la Semeni-Zagarancea, Ghidighici, Petricani și Tohatin. La ultima urma va fi amplasat și un nod de măsurare bidirecțional.

Doritorii pot depune oferte până pe 10 iunie 2020. Valoarea estimată a contractului este de 343,03 milioane lei, fără TVA, din care cheltuieli diverse și neprevăzute în cuantum de 31,18 milioane lei.

De notat că un an în urmă Vestmoldtransgaz anunţa că lucrările vor fi efectuate de companiile Total Gaz Industrie SRL și Quartz Matrix SRL din Iași.

Acest lot este cel mai mare ca valoare din toate cele 7 loturi. Motivul din care se anunţă o nouă licitaţie pentru acelaşi lot nu este specificat. Responsabilii de la Vestmoldtransgaz nu au răspuns la apelurile noastre.

Totodată Călin Negură, şeful Direcţiei politici în domeniul energetic din cadrul MEI nu a dorit să discute cu Mold-street.com la acest subiect.

Lucrările la conductă au fost lansate la începutuil anului 2019, iar termenul anunțat inițial era finele anului 2019, apoi primul trimestru al anului 2020. Pentru funcționarea conductei e nevoie să fie finalizată şi infrastructura din România. Acest lucru este planificat pentru anii 2021-2022.Oportunitati