Cât costă un titlu de articol: Un gigant petrolier din Rusia a estimat că 43 miliarde de ruble

shadow
Vineri, 22.05.2020 07:52   298
Grupul petrolier rus Rosneft a estimat pagubele de pe urma titlului unui articol publicat de RBC la 43 de miliarde de ruble (circa 594 milioane de dolari) și solicită recuperarea acestei sume de la această publicație.

Aceasta este cea mai mare sumă din istoria pieței mass-media rusești și este evident că RBC nu poate achita o astfel de sumă, iar pretenția este "o măsură de profilactică", pentru a ţine sub control mass-media, susține cotidianul financiar Vedomosti.

Compania petrolieră susţine că prin titlul «Рязанский ЧОП получил долю в бывшем венесуэльском проекте «Роснефти» (în română - Compania de securitate privată Ryazan a primit o cotă în fostul proiect Rosneft din Venezuela) la un articol publicat la pe 14 mai 2020 de RBC, i-a fost afectată reputaţia de afaceri.

Cererea a fost înaintată chiar dacă publicația a înlocuit titlul articolului, iar potrivit redactorului RBC, Piotr Kanaev, prima versiune a titlului a fost corectă și a fost înlocuită nu din cauza inexactității, ci pentru a reflecta informațiile din comentariile lui Rosneft cu privire la rolul tehnic al companiei de securitate privată în tranzacție.

Advertisement

Rosneft a justificat valoarea uriaşă a prejudiciului prin faptul că, după publicarea articolului și înainte de închiderea tranzacționării la bursă, acțiunile companiei au fost mai slabe decât piața: creșterea a fost de 0,4% față de 1,5% pentru indicele sectorului petrol şi gaze de la bursa de la Moscova.

Capitalizarea efectivă a Rosneft la închidere s-a ridicat la 3,67 trilioane de ruble, cu 43 miliarde de ruble mai mică decât dacă creșterea ar fi în concordanță cu piața, a declarat reprezentantul reclamantului.

„Suntem încântați de evaluarea impactului RBC asupra a ceea ce se întâmplă pe piețele rusești și mondiale”, a declarat Nikolai Molibog, directorul general al RBK, și a adăugat că publicaţia este gata să continue să ofere informații echilibrate.

Valoarea pretenţiilor Rosneft este de șapte ori mai mare decât veniturile întregului holding media RBC pentru anul trecut - potrivit rezultatelor anului 2019, veniturile întregului grup, ținând cont de afacerile de infrastructură și publicitate, au fost de 5,86 miliarde de ruble.

Rosneft a mai dat în judecată RBC. În 2016, compania a intentat un proces pentru 3,124 miliarde de ruble. În ea, publicația, citând propriile surse, a susținut că cumpărătorii de 19,5% din acțiunile Rosneft, pe care guvernul intenționase să le vândă la acel moment, ar putea fi solicitate să nu încheie un acord de acționar cu British Petroleum.

Drept urmare, instanța a satisfăcut cererea Rosneft doar parțial, acordând compensații companiei petroliere în sumă de 390.000 de ruble. De asemenea, instanța a obligat RBC să șteargă articolul și să publice o dezminţire în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a deciziei. Ulterior, Curtea de Apel a retras de la RBC obligația de a plăti o despăgubire. În iunie 2017, RBC și Rosneft au încheiat un acord de împăcare.Oportunitati