A achitat datoria de 22,6 milioane lei, doar după ce i-au blocat conturile

shadow
Joi, 21.05.2020 06:51   301
Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, anunță că a rambursat integral datoriile către Autoritatea Aeronautică Civilă în valoare de 22,6 de milioane de lei, inclusiv a tuturor cheltuielilor privind executarea datoriei.

"Rambursarea s-a efectuat în ciuda acțiunilor fără precedent ale autorităților și dorinței acestora de a acapara compania, prin aplicarea sechestrelor pe banii alocați de investitor și blocarea lor la debitor, banii fiind destinați plăților Avia Invest SRL. Prin urmare, procedura de declarare a insolvenței Avia Invest și toate presiunile asupra companiei trebuie încetate imediat", se arată în comunicatul companiei.

Avia Invest are datorii la bugetul de stat

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, premierul Ion Chicu susține că este un lucru bun că datorita de peste 22 de milioane a fost achitată, însă precizează că așteaptă să fie achitate și cele circa 10 milioane de lei, restanțe la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat.

„Investitorul” a înțeles că datoria față de stat trebuie de achitat. Nu suntem în iulie 2019 și reeșalonări de plăți la stat nu ai cum să obții”, a precizat șeful Executivului.

Şi ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat pe pagina sa anunţul, menţionând că Avia Invest a plătit datoria doar după ce executorul le-a blocat conturile. 

"Dar Avia Invest are mai multe datorii! Haideți să-i întrebăm ce datorii mai au? De ce au acumulat datorii, când încasările mergeau strună și luau din fiecare om câte 9 euro „pe deasupra”! Unde-s 240 milioane euro investiții? Unde-i terminalul de pasageri? Ne oprim aici – așteptăm răspunsuri.

Advertisement

Dar întrebări mai avem”, susţine ministrul Justiției.

Menţionăm că luni, 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că statul va solicita declanșarea procedurii de insolvabilitate a Avia Invest, pentru neplata unei datorii de peste 22 de milioane de lei. În aceeaşi zi, instanţa a înregistrat cererea AAC de iniţierea a procedurii de insolvabilitate a Avia Invest.

Primii paşi spre împăcare

În replică, Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deţine 95% din acţiunile Avia Invest, a declarat că a depus pe 15 mai o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cu pretenţii financiare de 885 milioane de euro.

În consecinţă, se poate de constatat că litigiul dintre autorităţi şi investitor încă nu este aplanat, dar primii paşi în direcţia împăcării au fost făcuţi deja. Or un litigiu internaţional sau blocarea conturilor ar duce la costuri enorme, iar astfel de procese durează ani în şir şi învingător nu e clar cine poate fi. 

De notat că, din anul 2013, diferiţi politicieni, de la preşedinte de ţară la premieri, deputaţi, miniştri, procurori, au investigat şi iniţiat proceduri contra investitorului. Deocamdată toate s-au terminat cu menţinerea contractului de concesiune, semnat pe 30 august 2013.

În același timp, în cei aproape șapte ani de când a luat în concesiune Aeroportul, firma Avia Invest SRL și-a schimbat de câteva ori proprietarii. 

În prezent acționar majoritar este Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95%, iar singurul fondator al companiei care mai amintește direct de legătura cu Rusia, Habarovski Aeroport (Aeroportul Habarovsk), deține doar 5% din capitalul social.

Cine este însă beneficiarul final al acestui proiect nu se știe cu exactitate. Oportunitati