A achitat datoria de 22,6 milioane lei, doar după ce i-au blocat conturile

shadow
Joi, 21.05.2020 06:51   559
Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, anunță că a rambursat integral datoriile către Autoritatea Aeronautică Civilă în valoare de 22,6 de milioane de lei, inclusiv a tuturor cheltuielilor privind executarea datoriei.

"Rambursarea s-a efectuat în ciuda acțiunilor fără precedent ale autorităților și dorinței acestora de a acapara compania, prin aplicarea sechestrelor pe banii alocați de investitor și blocarea lor la debitor, banii fiind destinați plăților Avia Invest SRL. Prin urmare, procedura de declarare a insolvenței Avia Invest și toate presiunile asupra companiei trebuie încetate imediat", se arată în comunicatul companiei.

Avia Invest are datorii la bugetul de stat

Într-o reacție pe pagina sa de Facebook, premierul Ion Chicu susține că este un lucru bun că datorita de peste 22 de milioane a fost achitată, însă precizează că așteaptă să fie achitate și cele circa 10 milioane de lei, restanțe la plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat.

„Investitorul” a înțeles că datoria față de stat trebuie de achitat. Nu suntem în iulie 2019 și reeșalonări de plăți la stat nu ai cum să obții”, a precizat șeful Executivului.

Şi ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat pe pagina sa anunțul, menționând că Avia Invest a plătit datoria doar după ce executorul le-a blocat conturile. 

"Dar Avia Invest are mai multe datorii! Haideți să-i întrebăm ce datorii mai au? De ce au acumulat datorii, când încasările mergeau strună și luau din fiecare om câte 9 euro „pe deasupra”! Unde-s 240 milioane euro investiții? Unde-i terminalul de pasageri? Ne oprim aici – așteptăm răspunsuri.

Advertisement

Dar întrebări mai avem”, susține ministrul Justiției.

Menționăm că luni, 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că statul va solicita declanșarea procedurii de insolvabilitate a Avia Invest, pentru neplata unei datorii de peste 22 de milioane de lei. În aceeași zi, instanța a înregistrat cererea AAC de inițierea a procedurii de insolvabilitate a Avia Invest.

Primii pași spre împăcare

În replică, Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, ce deține 95% din acțiunile Avia Invest, a declarat că a depus pe 15 mai o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cu pretenții financiare de 885 milioane de euro.

În consecință, se poate de constatat că litigiul dintre autorități și investitor încă nu este aplanat, dar primii pași în direcția împăcării au fost făcuți deja. Or un litigiu internațional sau blocarea conturilor ar duce la costuri enorme, iar astfel de procese durează ani în șir și învingător nu e clar cine poate fi. 

De notat că, din anul 2013, diferiți politicieni, de la președinte de țară la premieri, deputați, miniștri, procurori, au investigat și inițiat proceduri contra investitorului. Deocamdată toate s-au terminat cu menținerea contractului de concesiune, semnat pe 30 august 2013.

În același timp, în cei aproape șapte ani de când a luat în concesiune Aeroportul, firma Avia Invest SRL și-a schimbat de câteva ori proprietarii. 

În prezent acționar majoritar este Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95%, iar singurul fondator al companiei care mai amintește direct de legătura cu Rusia, Habarovski Aeroport (Aeroportul Habarovsk), deține doar 5% din capitalul social.

Cine este însă beneficiarul final al acestui proiect nu se știe cu exactitate. Oportunitati