La final de mai Guvernul aprobă un Program de reparație a drumurilor naționale și locale

shadow
Miercuri, 20.05.2020 19:54   245
Programul de reparație a drumurilor publice naționale și locale, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost aprobat, astăzi, de Guvern. Pentru realizarea lui, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume de 1,375 miliarde de lei.

Programul a fost elaborat în temeiul Legii bugetului de stat pe anul 2020 și include două subprograme.

Subprogramul de reparație a drumurilor publice naționale, pentru implementarea căruia vor fi alocați 250 milioane lei, prevede efectuarea reparației capitale a 86,3 km de drumuri. Pentru subprogramul de reparație și întreținere periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor au fost distribuite 1,125 miliarde lei.

Activitățile planificate în cadrul acestui subprogram presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități din republică, sectoarele fiind selectate conform propunerilor Autorităților Publice Locale de nivelul I.

Advertisement

Programul de reparație a drumurilor publice naționale are la bază proiectele prioritare, incluse în Strategia de transport și logistică pentru anii 2013-2020, drumuri din rețeaua prioritară care nu fac parte din rețele internaționale și pentru care anterior a fost dezvoltată documentația de proiect.

Ministerul Economiei susține că pentru determinarea volumului alocațiilor au fost utilizați coeficienți, în funcție de numărul populației primăriei/comunei.

La selectarea sectoarelor de drum, prioritate vor avea sectoarele care asigură conexiunea cu instituțiile de menire socio-culturală (școli, grădinițe, instituții medicale etc.), conexiunea către agenți economici care oferă servicii populației, accesul de la rețeaua drumurilor publice către localități, numărul populației care sunt beneficiari ai drumului.Oportunitati