Procurorul Statnîi, consilierul lui Dodon, afaceriștii ruși și dosarul Bahamas

shadow
Joi, 21.05.2020 08:14   4978
Roman Statnîi, fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, a fost pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

Acesta a fost reținut luni, iar complicele acestuia – conducătorul SA Natur Bravo (unul dintre cei mai mari producători de conserve din fructe și legume din Moldova), a fost anunțat în căutare, după ce, aflând din presă despre reținerea fostului procuror, s-a eschivat de la organul de urmărire penală, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii.

Procuror suspectat de escrocherie

"Respectiva cauză penală a fost inițiată pe fapte ilegale și abuzive ale succesorilor cetățeanului rus la conducerea SA Natur Bravo, care, prin intermediul procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, ar fi intrat în posesia bunurilor materiale ce-i aparțin.

Totul s-a întâmplat în anul 2018, atunci când Procuratura Anticorupție i-a deschis un dosar penal, iar pentru „a-l ajuta” să-și rezolve problemele de ordin juridic, au intrat în posesia a practic tuturor proprietăților pe care acesta le deținea, în valoare de peste 1,8 milioane de euro", se arată în comunicatul Procuraturii.

Potrivit magistraților, este vorba despre:
• un apartament în Londra (Marea Britanie), în valoare de 1,2 milioane de euro;
• imobile în Krasdnodar (Federația Rusă), estimate la 130.000 euro;
• 120.000 de euro, transmise în câteva rate,
• 365.000 euro – transferate de pe conturile bancare ale acestuia din Elveția în conturile indicate de către bănuți, care ulterior au ajuns într-o bancă din stânga Nistrului.

Procurorii susțin că toate proprietățile au fost transferate în timp ce cetățeanul Federației Ruse se afla în arest preventiv la Chișinău, negocierile și actele de transmitere a drepturilor de proprietate pe respectivele bunuri fiind efectuate și semnate atât în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, cât și în birourile Procuraturii Anticorupție.

Procurorii au depus, deja, demers cu solicitarea arestării fostului procuror pentru 30 de zile. Anterior acesta și-a dat demisia din procuratură.

Cine este victima

Din datele obținute, rezultă că e vorba de Evgeny Kheyman, 51 de ani, cetățean al Federației Ruse, care din martie 2017 este și membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Igor Dodon.

Evgeny Kheyman: sursa facebook.com

Din septembrie 2017 și până în februarie 2018, Evgeny Kheyman a fost administrator al companiei Natur Bravo din Cupcini, Edineț.

Citiți și:

Tranzacție de 100 de milioane lei cu acțiunile unei companii controlate de afaceriști ruși

Portalul Anticorupție.md a publicat și textul plângerii lui Kheyman, depusă anul trecut la Procuratura Generală, în care acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat în 2018 dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen.

Advertisement

Kheyman mai susține în plângerea sa că ar fi fost amenințat de Statnîi și impus să cedeze bunuri și bani în sumă totală de 1,8 milioane de euro.

Din documentul publicat de anticoruptie.md rezultă că omul de afaceri îl consideră vinovat de toate ce se întâmplă și pe proprietarul Natur Bravo, dar menționează și contribuția altui fost administrator la Natur Bravo.

Mold-street.com a scris că în martie 2018 compania și-a schimbat structura de acționariat, numele noilor acționari însă nu a fost anunțat.

Coincidență sau nu, dar pe 27 martie 2018 Evgeny Kheyman este reținut pe Aeroportul Chișinău, iar din textul adresării rezultă că plângerea pe numele său a fost depusă de Mukhmad Galaev, noul administrator al Natur Bravo.

Este eliberat din arest în baza deciziei judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani), pe 10 august 2018, și pleacă în Rusia, dar potrivit plângerii sale i s-a permis doar după ce ar fi semnat mai multe documente prin care acceptă să plătească mii de euro, dar și să cedeze apartamentul său din Londra, lui Zaourbek Sagaev.

O persoană cu același nume a devenit anul trecut acționar la Natur Bravo.

Condamnarea fraților

În același timp, în dosarul pornit pe numele lui Evgeny Kheyman figurează și fratele său mai mic, Vasili Kheyman, ei fiind acuzați că au provocat prejudicii de milioane întreprinderii Natur Bravo prin contracte cu firme offshore, sau locale, de casare și vânzare la fier vechi la prețuri mici a unor utilaje de la fabrică etc.

Și dacă Evgeny Kheyman a fost condamnat de prima instanță la o amendă de 100.000 de lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții legate de administrarea sau gestionarea bunurilor și activelor patrimoniale pe un termen de 4 ani, apoi fratele său Vasili, care la fel a fost director la Natur Bravo, a primit o pedeapsă mai dură.

El a fost condamnat la amendă de 300.000 lei și privarea de dreptul de a ocupa funcții legate de administrarea sau gestionarea bunurilor și activelor patrimoniale pe un termen de 5 ani. Aceasta nu înainte de a-și recunoaște vina și de achita și prejudicii provocate întreprinderii.

Cu toate acestea, procurorul a contestat decizia primei instanțe, iar Curtea de Apel Chișinău pe 27 martie 2019 a emis un nou verdict.

Astfel, Vasily Kheyman a fost condamnat la închisoare (penitenciar de tip semiînchis) pe un termen de 7 ani și privarea de dreptul de a ocupa timp de 4 ani funcții de conducere în cadrul societăților comerciale pe teritoriul Republicii Moldova.În schimb, Evgeny Kheyman a fost condamnat la închisoare (penitenciar de tip semiînchis) pe un termen de 4 ani și privarea de dreptul de a ocupa timp de 3 ani funcții de conducere în cadrul societăților comerciale pe teritoriul Republicii Moldova.

În așteptarea examinării recursului 

Ambii au contestat verdictul, iar pe 17 iunie 2020 Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție urmează să examineze recursul depus de avocații lor.

Avocatul Gheorghe Nogai, care a fost apărătorul lui Evgeny Kheyman în dosarul penal, a declarat pentru Mold-street.com că munca lui s-a terminat odată cu condamnarea acestuia la Curtea de Apel și „cu scrierea și depunerea recursului la CSJ”.

„În prezent eu nu îi reprezint interesele lui Evgeny Kheyman și nu știu ce face și nu cunosc nimic din cele ce se întâmplă, decât informații din presă”, a precizat avocatul Gheorghe Nogai.

De notat că Evgeny și Vasily Kheyman apar și în compani din Rusia, majoritatea dintre care sunt inactive.

Am încercat să luăm legătura și cu Mukhmad Galaev, dar acesta nu a răspuns la apelurile telefonice.

Conexiuni cu dosarul Bahamas

De notat că Natur Bravo este unul dintre cei mai mari producători de conserve din fructe și legume din Moldova. Compania cu cifre de afaceri de circa 200 milioane lei deține în prezent două fabrici: una la Florești și una în orașul Cupcini, Edineț.

Deși e societate pe acțiuni, compania nu publică deja de câțiva ani structura de proprietate. Beneficiari ai companiei sunt afaceriști din Rusia, care controlează compania prin intermediul unor offshoruri.

O investigație realizată de RISE Moldova arată conexiunile Natur Bravo cu Westerby Limited – un offshore care a finanțat Exclusiv Media SRL, compania media a deputatului socialist Corneliu Furculiță, care deține postul de televiziune NTV Moldova.

Astfel, în perioada octombrie 2015 – martie 2016, Westerby Limited a împrumutat peste 6 milioane de euro societății Natur Bravo, pe atunci administrată de cetățeanul rus Vasily Kheyman.

Totodată, o investigație realizată de portalul Anticorupție arăta că Mukhmad Galaev, directorul Natur Bravo, ar fi în relații de afaceri cu Vitalie Iurcu, fost director al Moldtelecom și fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati