Kazahstanul pierde procese la rând în Suedia și SUA în disputa cu Ascom și Anatolie Stati

shadow
Miercuri, 20.05.2020 09:39   2290
Îndelungata dispută dintre Ascom Group SA și asociații săi cu Kazahstanul continuă și aparent pare interminabilă.

Astfel, pe 18 mai 2020, Curtea Supremă a Suediei a respins a treia deja cerere de revizuire, depusă de Kazahstan, pentru o hotărâre emisă de un tribunal arbitral cu sediul la Stockholm în decembrie 2013, prin care Kazahstanul a fost obligat să-i achite despăguburi de circa jumătate de miliard de dolari (de atunci a crescut la 543 milioane dolari), grupului Ascom şi lui Anatolie Stati și familia sa.

În hotărârea sa, pronunțată la 18 mai 2020, cea mai înaltă instanță suedeză a constatat că niciuna dintre presupusele noi circumstanțe invocate de Kazahstan nu a justificat anularea hotărârii Curții de Apel din decembrie 2016.

Această hotărâre vine la scurt timp după ce Curtea de Apel din Svea, Suedia, în martie 2020, a respins a doua contestație directă a Kazahstanului, pe motiv că problema a fost deja judecată.

Anatolie Stati, CEO și proprietar al Ascom Group SA, susţine că această hotărâre a Curții Supreme Suedeze, "confirmă încă o dată inutilitatea încercărilor din ce în ce mai disperate ale Kazahstanului de a scăpa de respectarea obligațiilor sale conform tratatelor internaționale".

Advertisement

Potrivit avocaţilor, Stati a reuşit să blocheze fonduri de aproximativ 85 de milioane de dolari ale Kazahstanului și deținute de Skandinaviska Enskilda Banken, în calitatea sa de sub-custodian în cadrul unui acord global de custodie între Banca Națională din Kazahstan și BNY Mellon.

În afară de fondurile blocate în Suedia, Stati a asigurat și menținut cu succes sechestrul şi asupra altor active ale statului kazah din Olanda, Luxemburg și Belgia, valoarea totală depășind 6,25 miliarde dolari.

Practic, concomitent cu instanţa din Suedia, şi Curtea din districtul Columbia din SUA, pe 18 mai, a respins apelul Kazahstanului împotriva deciziei unui magistrat american din august 2019, care, la rândul său, a refuzat moțiunea Kazahstanului pentru un ordin de protecție împotriva descoperirii post-judecată a bunurilor mondiale ale statului kazah.

Amintim că Stati a iniţiat şi căutarea în SUA a activelor statului kazah, pentru a pune sechestru pe ele. Aşa că poate căuta în continuare, deşi oficialii kazahi au declarat anterior sub jurământ că ţara lor nu deține nicio valoare executabilă în Statele Unite.

Cât despre finalizarea disputei, apoi aceasta ar putea fi în acest an.

Litigiul a apărut după confiscarea de către statul kazah, în 2010, a operațiunilor petroliere ale lui Stati din Kazahstan pentru presupuse încălcări ale legislaţiei.

Anatolie Stati a iniţiat un proces în arbitrajul din Suedia, suma pretenţiilor fiind iniţial de câteva miliarde de dolari. În decembrie 2013, instanţa din Suedia decis că statul kazah a încălcat acordurile internaţionale şi urmează să achite grupului Ascom despăgubiri de circa jumătate de miliard de dolari.

De atunci Kazahstanul a iniţiat o luptă în diverse instanţe pentru a anula decizia de arbitraj din Suedia, refuzând plata prejudiciului Oportunitati