De la cine va cumpăra primăria Chişinău peste 300 de autobuze și troleibuze

shadow
Marţi, 19.05.2020 15:33   1737
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat planul cu privire la reînnoirea parcului rulant al sistemului de transport public din municipiul Chișinău până în 2023.

Astfel, a fost acceptată propunerea Grupului de Lucru al CMC, condus de consilierul PAS Alex Trubca, care timp de două luni a elaborat un concept absolut nou pentru municipiul Chișinău, care reprezintă un Plan de acțiuni concrete, ce prevede achiziționarea şi asamblarea până în anul 2023, a 250 de autobuze, a 70 de troleibuze standard și a cel puțin 38 de troleibuze articulate. 

În anul 2020 ar urma să fie procurate prin licitaţie publică 100 autobuze şi asamblate 30 troleibuze în baza parteneriatului dintre întreprinderea municipală RTEC și Belcommunmaș din Belarus.

Pentru aceasta ar urma să fie contractat un credit de până la 400 milioane lei, primarul general Ion Ceban fiind împuternicit să negocieze cu băncile comerciale din Moldova.

Advertisement

Totodată din Riga, Letonia, urmează a fi achiziționate şi 18 de troleibuze articulate Solaris.

În a doua etapă urmează să fie achiziționate şi asamblate 150 autobuze, 70 de troleibuze tradiționale şi 20 de troleibuze articulate

"Este o reușită pentru oameni, pentru Chișinău, pentru toți. Așa trebuie să continue pe toate proiectele. Chișinăul poate și trebuie să arate altfel, fără politică dar cu implementarea de politici", a comentat pe pagina sa Ion Ceban.

Totodată, planul prevede dezvoltarea și implementarea tichetării electronice până la mijlocul anului viitor și reforma Parcul Urban de Autobuze și a Regia Transport Electric Chișinău prin comasarea celor două întreprinderi municipale într-un singur prestator de servicii de transport public cu sistem de tichetare unic.

La fel, ar urma să fie ajustat şi preţul pentru călătorie, pentru a asigura că pot fi returnate creditele şi asigura activitatea întreprinderii de transport. Astfel, estimările Grupului de Lucru al CMC arată că prețul unui bilet pentru o călătorie unică în transportul public municipal trebuie să constituie cel puțin 6,4 lei, iar costul unui abonament lunar urmează să fie de 235 lei.

Planul va duce în următorii ani la dispariţia micorbuzelor de pe străzile centrale ale Capitalei.Oportunitati