Pregătiți-vă de o scădere a ratei inflației în următoarele luni, susține Banca Națională

shadow
Marţi, 19.05.2020 07:00   2404
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat Raportul asupra inflației nr. 2, 2020, elaborat în baza evoluției economice din Republica Moldova și la nivel global, recentelor informații macroeconomice din mediul intern și cel extern și reflectă dinamica inflației.

De asemenea, raportul prezintă prognoza inflației pe termen mediu și deciziile de politică monetară.

Factorii ce vor influența rata inflației

Potrivit BNM, rata anuală a inflației își va continua în perioada următoare tendința de scădere, care este determinată, în mare parte, de presiunile dezinflaționiste asociate cererii agregate și de reducerea prețurilor la produsele petroliere și materiile prime pe piața internațională. Totodata, aceste presiuni vor fi atenuate de condițiile meteorologice și ajustarea valorii monedei naționale față de principalele valute de referință. Impactul generat de eventualele distorsiuni ale canalelor de distribuție și a ofertei ramâne incert.

Rata anuală a inflației, începând cu primul trimestru de prognoză, se va diminua încontinuu până la sfârșitul anului curent, până la un nivel minim de 3,5% în trimestrul IV 2020 și trimestrul I 2021. Ulterior, va crește ușor în trimestrul II 2021 până la un nivel maxim de 4,6%, după care se va diminua din nou, prognozează BNM.

Menținerea unui ritm înalt al prețurilor produselor alimentare până în trimestrul II 2021, precum și temperarea diminuării spre sfârșitul orizontului de prognoză vor fi determinate de (1) condițiile meteorologice adverse, (2) ajustarea monedei naționale, (3) recuperarea anticipata rapidă a prețurilor alimentare internaționale, (4) majorarile planificate ale accizelor și de (5) efectul produselor cu caracter puternic sezonier.

Advertisement

Totodata, în sens descendent, ritmul, în mare parte, va fi influențat de (1) cererea internă negativă (2) diminuarea semnificativă a prețurilor alimentare internaționale anticipate în primul trimestru de prognoza, dar și de (3) baza semnificativ înaltă din anul trecut.

Prognoza actuală a prețurilor reglementate este inferioară pentru întreaga perioadă comparabilă, cu excepția primelor patru trimestre de prognoză când înregistrează devieri neînsemnate.

Prognoza ritmului anual al prețurilor la combustibili a fost revizuită în sens descendent pentru primele patru trimestre de prognoză și ascendent pentru restul perioadei comparabile. În același timp se estimează o creștere mai semnificativă a prețurilor la medicamente.

Totuși, pe întreg orizontul de prognoză, inflația se va menține în cadrul intervalului din jurul țintei.

Cea mai profundă criză a economiei mondiale

Banca Națională constată că de la runda de prognoză precedentă, situația macroeconomică pe plan internațional s-a modificat radical, ceea ce a determinat și o revizuire semnificativă a ipotezelor externe.

Pentru anul 2020 se anticipează cea mai profundă criză a economiei mondiale din ultimul secol, după care în anul 2021 se așteaptă recuperarea economiei mondiale, însă nu în măsură să atingă nivelul de dinaintea crizei.

În Republica Moldova efectele pandemiei asupra PIB-ului cel mai tare se vor face văzute în trimestrul III 2020, când se estimează că economia va înregistra o scădere de 7,2%, comparativ cu o creștere de 0,2% în primul trimestru 2020, o scădere de 1,8% în trimestrul II și de 2,5% în ultimul trimestru al anului 2020.

Calculele BNM mai arată că și pe tot parcursul anului 2021, PIB-ul va înregistra evoluții negative.Oportunitati