Miliardul de la Stockholm. Pretenții de 885 de milioane de euro sau circa un miliard de dolari

shadow
Marţi, 19.05.2020 08:50   1184
Acționarul companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău Avia Invest a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, a anunțat în cadrul unui briefing online, directorul Komaksavia Airport Invest Ltd, Andreas Menelaou.

Acesta a precizat că cererea a fost depusă pe 15 mai și în ea se cere Guvernului plata unor despăgubiri de 885 de milioane de euro sau circa un milard de dolari.

Vești proaste din Cipru

„Mă tem că am vești proaste pentru autoritățile din Republia Moldova. Am luat decizia complicată, dar necesară de a ne adresa la Curtea de Arbitraj Internațional pentru încălcarea din partea Moldovei a convenției internaționale și acțiunile ilegale în raport cu Avia Invest", a menționat Andreas Menelaou.

Komaksavia Airport Invest LTD din Cipru, o firmă ce ar fi controlată prin interpuși de către politicieni fugari din Moldova, deține, din septembrie 2016, 95% din capitaul Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău din 30 august 2013.

Potrivit lui Menelaous, compania s-ar confrunta în prezent cu o tentativă de atac raider la nivel de stat. 

„Insist asupra faptului că este o decizie impusă. Nicio companie din lume nu este în stare să activeze normal, fiind în continuă presiune din partea statului, de-a lungul mai multor luni de zile“, a declarat Menelaou.

El a amintit că decizia de concesionare a aeroportului a fost întotdeauna motiv de declarații politice provocatoare, dar presiunile asupra companiei au devenit cu adevărat dure anume atunci când "Aeroportul a devenit una din cele mai moderne, dotate tehnic și confortabile aerogări din întreaga regiune, datorită investițiilor imense făcute de Avia Invest".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Litigii comerciale   Corupția  

Advertisement

Oportunitati