Contracte de 10 milioane lei pentru două havuzuri, pe timp de coronacriză. Cine este câştigătorul

shadow
Luni, 18.05.2020 06:52   1698
Pandemia de Covid-19, starea de urgenţă decretată pe 17 martie şi criza social-economică provocată de acestea nu au constituit un impediment pentru autorităţi de a continua achiziţiile pentru lucrări ce nu pot fi calificate de strictă necesitate.

Cazul cel mai recent este achiziţia lucrărilor pentru construcția şi reconstrucţia de havuzuri în municipiul Chişinău.

Astfel, pe 8 şi 11 mai 2020, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a primăriei municipiului Chișinău a semnat două contracte în valoare de aproape 9,71 milioane lei, pentru construcția şi reconstrucţia a două havuzuri.

Milioane de lei pentru havuzuri pe timp de coronacriză

Primul contract în valoare de 4,67 milioane lei a fost semnat pe 8 mai și prevede reconstrucția havuzului din scuarul Miron Costin, iar al doilea în valoare de 5,04 milioane lei a fost semnat pe 11 mai și prevede construcția havuzului pietonal din parcul La Izvor. 

Ultimele contracte semnate de Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare: tender.gov.md

Ambele contracte au fost încheiate cu firma Neostil SRL, care activează din 2002 și are ca asociați pe Bogdan Ghieș și Alexandru Țurcan, fiecare cu cote de 50%. Ultimul este și administratorul companiei.

Rezultatele licitației, anunțate la începutul lunii aprilie 2020, au fost contestate la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) de alte companii. 

Astfel, Vastavit SRL a contestat rezultatele licitației privind construcția havuzului pietonal din parcul La Izvor, susținând că „neîntemeiat și ilegal a fost descalificat de la această procedură de achiziție publică”.

Contestația a fost respinsă ca neîntemeiată, pe motiv că Vastavit SRL figurează de doi ani în lista de interdicție a Agenției Achiziției Publice pentru executarea necorespunzătoare a clauzelor contractuale cu o instituţie publică. 

În cazul licitaţiei pentru reconstrucția havuzului din scuarul Miron Costin, rezultatele au fost contestate de firma Capital SRL, care a fost descalificată de organizatori pentru că nu a prezentat „declarația de construcție a 3 havuzuri executate în Republica Moldova, cu joc de lumini și jeturi de apă automatizat pe ritmul muzicii”, chiar dacă oferta de preţ a fost cea mai bună.

Advertisement

Capital SRL a motivat contestaţia depusă la ANSC prin faptul că nici oferta celor de la Neostil SRL (câştigătorul licitaţiei) nu corespunde cerințelor solicitate de autoritatea contractantă.

Extrasul companiei Neostil SRL: date.gov.md

Astfel, contestatorul susținea că nici Neostil nu a construit cel puțin trei havuzuri similare, cu joc de lumini și jeturi de apă automatizate pe ritmul muzicii.

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a respins însă cererea Capital SRL, declarând că este una neîntemeiată.

Mai adăugăm că în afară de cele două contracte, pe 13 mai Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a primăriei municipiului Chișinău a semnat un alt contract în valoare de 1,42 milioane lei cu firma Medalmir SRL, pentru amenajarea cu pavaj a aleilor din Scuarul Miron Costin.

Primarul Ceban spune că lucrările de infrastructură nu vor fi oprite

La începutul lunii aprilie, opoziția din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a solicitat convocarea unei ședințe a CMC pentru aprobarea unui buget de criză și întreruperea tuturor achizițiilor publice, în condițiile în care în Chișinău sunt cele mai multe cazuri de îmbolnăvire de COVID și aici se află principalele spitale antrenate în lupta cu virusul.

„Ne-am așteptat că va vor fi identificate din alte grupe de cheltuieli niște economii, de la havuzuri, terenuri de joc, gazoane etc. și că va fi asigurată acoperirea lor mai târziu. Considerăm că e prioritară reparația acestor instituții medicale după ce ieșim din pandemie, în comparație cu terenurile de joc. Noi ne referim la lucrări care pot fi stopate, nu la drumuri”, a declarat pentru Radio Chișinău Roman Cojuhari, consilierul fracțiunii PAS.

Pe de altă parte, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că lucrările de infrastructură nu vor fi oprite, iar combaterea epidemiei de COVID 19 nu va fi finanțată din contul proiectelor respective.

Menţionăm că în urma rectificării bugetare operate de guvern şi Parlament, primăria capitalei va primi suplimentar din bugetul de stat 100 milioane lei pentru reparația drumurilor.

Acești bani ar urma să fie direcționați pentru reabilitarea străzii Albișoara, trotuarelor de pe străzile Pușkin, Bănulescu-Bodoni și alte străzi. 

Majoritatea lucrărilor de reabilitare a străzilor sunt efectuate de întreprinderea municipală Exdrupo, care de la începutul acestui an a semnat contracte de circa 80 milioane lei cu subcontractori pentru furnizarea de anumite materiale de construcţii.

De notat că de pe 10 martie 2020, CMC nu a fost convocat în ședințe, iar pe agenda ședinței extraordinare din 19 mai 2020 nu sunt proiecte privind revizuirea anumitor capitole de cheltuieli din bugetul municipal. 

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati