Investigația fraudei bancare ar fi blocată de Letonia, susține președintele Dodon

shadow
Sâmbătă, 16.05.2020 09:45   623
Președintele Igor Dodon a anunțat că recent a avut o discuție cu președintele Letoniei și, cel mai probabil, luni îi va trimite o scrisoare oficială în care îl va ruga ca anchetatorii de acolo să nu blocheze activitatea procurorilor moldoveni.

Potrivit șefuilui statului, o parte din bani au trecut prin băncile din Letonia și se depun eforturi pentru a crea grupuri comune de anchetă

„O parte din bani care au fost în interiorul țării, sunt blocate active de câteva miliarde de lei, sunt și unele instituții bancare care au fost implicate în aceste scheme, este fosta conducere a Băncii Naționale și unii din actuala conducere”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii Președintele răspunde.

Citiți și:

„O bancă moldovenească” a mituit guvernatorul Băncii centrale din Letonia

De notat că, la finele lunii noiembrie 2019, Procuratura Anticorupție anunța ca în cadrul anchetei furtului miliardului au fost trimise comisii rogatorii de asistență juridică internațională în 11 țări, inclusiv Letonia, Austria, Israel, Federația Rusă, Cipru, Estonia, Germania, Elveția, Franța, Emiratele Arabe Unite și Lichtenstein.

Advertisement

Potrivit datelor publicate anterior de BNM, din cele trei bănci implicate în frauda bancară, volume semnificative de credite au fost acordate unui grup de 75 de companii ce făceau parte din grupul Șor.

Valoarea sumelor ce au fost manipulate identificate de Kroll se ridică la 2,88 miliarde de dolari, în perioada ianuarie 2012 - finele lunii noiembrie 2014.

"Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia. Marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama", se arăta în nota informativă privind progresul înregistrat de investigația Kroll, publicat de BNM în anul 2017.

Aproximativ 200 de milioane de dolari au fost transferați pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor, se mai preciza în notă.

"BNM a furnizat informații semnificative, care au fost completate cu dezvăluirea către BNM de către autoritățile din Letonia și Estonia. Kroll a folosit aceste informații pentru a progresa analiza fluxurilor de fonduri, pentru a dezvolta o strategie prioritară de recuperare a fondurilor care au fost disipate către alte locații".

Mai adăugăm că pe 14 mai, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Dodon a declarat că există progres substanțial în ceea ce ține de investigarea fraudei bancare. Oportunitati