În Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică. Cât va dura

shadow
Sâmbătă, 16.05.2020 06:41   3162
Din data de 16 mai, în Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică, care va dura până pe 30 iunie, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcție de evoluția situației epidemiologice.

UPDATE 17 mai 2020, ora 10:00 „Astfel, o parte din restricții expiră la ora 24.00, odată cu starea de urgență, iar o serie rămân în vigoare și începând cu ziua de mâine”. Acest lucru l-a declarat vineri seara premierul Ion Chicu, președintele Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale.

O serie de restricții se mențin până pe 30 iunie

„Astăzi se ridică starea de urgență, care a durat 60 de zile și a fost prima în istoria Republicii Moldova. Din păcate, odată cu expirarea acesteia pandemia nu s-a terminat, or, competențele de mai departe necesare pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor, începând de mâine (16 mai 2020 n.r.) îi vor reveni Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care s-a întrunit vineri în prima ședință”, a explicat premierul care, conform legislației, este președintele și acestei structuri.

Conform deciziei nr. 11 a Comisiei, în țară rămân obligatorii: păstrarea distanței sociale de un metru, purtarea măștilor în spații publice închise, comerciale, în transport public și acolo unde este imposibilă menținerea distanței personale, adunarea în grupuri nu mai mult de trei persoane, evitarea aglomerației, respectarea normelor sanitare de igienizare și dezinfectare ș.a.

De asemenea, până la 31 mai rămân închise piețele din municipiile Chișinău și Bălți, terenurile de joacă și cele de sport. (În versiunea primită de la serviciul de presă al Guvernului era indicată data de 30 iunie 2020 n.r.)

În zilele de weekend, va fi sistat și transportul public de pasageri din Chișinău și Bălți. Aici menționăm că comercianții din Piața Centrală din Chișinău vor organiza sâmbătă, 16 mai, un protest pașnic. Ei cer redeschiderea pieței. 

Până la 30 iunie nu vor fi deschise nici instituțiile de învățământ de orice nivel. La fel, se menține interdicția de aflare în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mari de 3 persoane, dar și a persoanelor în vârstă de peste 63 ani - în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.

Advertisement

Se interzice până pe 30 iunie 2020 aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, sau organizarea și desfășurarea tuturor activităților/competițiilor cu caracter cultural-sportiv, precum și alte  măsuri/evenimente în spații/clădiri închise. 

Se interzice până pe 30 iunie 2020 intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor cu anumite excepții. 

Se menține până la 31 mai 2020 sistarea activității centrelor comerciale la nivel național, cu asigurarea funcționării în regim normal a unităților de comercializare a produselor alimentare și a produselor farmaceutice, amplasate în incinta acestora. (În versiunea primită de la serviciul de presă al Guvernului era indicată data de 30 iunie 2020 n.r.).

Se menține până la 30 iunie 2020 suspendarea curselor aeriene regulate și a charterelor aeriene regulate de pasageri, rutelor feroviare internaționale de transport de pasageri, transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu relansarea treptată în funcție de situația epidemiologică.

Reluarea graduală a activității centrelor medicale și frizeriilor

În același timp, din 16 mai va fi permisă reluarea graduală a activității instituțiilor și serviciilor medicale, inclusiv stomatologice, precum și a întreprinderilor de îngrijire personală, cum ar fi frizeriile, dar cu condiția de programare prealabilă a pacienților sau clienților.

Se admite comercializarea produselor alimentare la pachet prin unitățile de alimentație publică din cadrul benzinăriilor, cu excluderea posibilității de consumare a acestora în incinta/teritoriul unității. 

Comerțul ambulant se va desfășura în baza autorizației de amplasare emise de autoritatea publică locală, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor  pentru reducerea răspîndirii infecției COVID-19, cu amplasarea punctului de comerț la o distanță de 3 metri unul de celălalt. 

Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență  epidemiologică a evenimentului (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu), cu excepția spațiilor care sunt în adiacentul instituțiilor publice, de învățămînt, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Regim de lucru la stat de la 7:30 până la 16:00  

Ministerele, Cancelaria de Stat, alte autorități administrative centrale  subordonate Guvernului și istituțiile publice, întreprinderile de stat și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar public vor organiza desfășurarea activității în regim special de lucru, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 pînă la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică. 

Prezentă la briefing, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a specificat că regimul stării de urgență în sănătate publică este anunțat până la 30 iunie, însă acesta poate fi revizuit în funcție de evoluția situației epidemiologice, provocată de COVID-19.

Până pe 15 mai 2020, în Republica Moldova au fost confirmate 5.745 cazuri cazuri de infecție cu noul Coronavirus. În total 2.280 persoane au fost tratate, iar 202 au decedat din cauza COVID-19.

Amintim că, în martie 2020, Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 17 martie și până pe 15 mai 2020.Oportunitati