Amploarea evaziunii fiscale din domeniul transportului public din Chișinău

shadow
Vineri, 15.05.2020 09:56   2353
Valoarea numerarului nedeclarat în sistemul de transport de maxi-taxi din municipiul Chișinău ajunge la circa 300 milioane lei pe an, arată raportul Grupului de lucru al Consiliului Municipal Chișinău creat pentru identificarea soluției tehnice și opțiunii financiare optime în vederea renovării parcului rulant al sistemului de transport public din capitală.

Administratorii rutelor de maxi-taxi din capitală și suburbii activează cu grave încălcări ale legislației fiscale. Aceștia raportează încasări de doar 112 milioane de lei, în situația în care în realitate valoarea încasărilor variază între 246 milioane și 431 de milioane de lei anual, se arată în raport.

"Pornind de la datele financiare raportate de către administratorii ruta celor de maxi-taxi, se constată că veniturile obținute de către aceștia sunt suficiente exclusiv pentru plata salariilor și contribuțiilor sociale, iar în unele cazuri nici atât", se arată în raport.

Autorii au comparat rezultatele financiare ale Parcului Urban de Autobuze (PUA), care arată că ponderea cheltuielilor totale pentru salarizare în totalul cheltuielilor este de circa 43%.

"Astfel extrapolând indicatorii înregistrați de PUA asupra întreprinderilor care administrează rutele de maxi-taxi și ajustându-le la numărul de angajați al acestora se constată că cifra de afaceri totală efectivă a 13 din cei 14 administratori este de circa 431,3 milioane lei, iar valoarea numerarului nedeclarat se ridică la 319,1 milioane lei", se afirmă în raport.

 

Pentru a vedea articolul complet vă rugam sa va înregistrați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Protecția consumatorilor   Transport și turism   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati